Domov / Lokalno / VELIKANSKA NAJDBA: PRVA ODKRITJA KOLIŠČ NA LJUBLJANSKEM BARJU

VELIKANSKA NAJDBA: PRVA ODKRITJA KOLIŠČ NA LJUBLJANSKEM BARJU

Ižanska ali Dežmanova kolišča so del 111 prazgodovinskih kolišč okoli Alp, ki so od leta 2011 vpisana na UNESCO-ov Seznam svetovne dediščine. V petek, 15. januarja ob 18.30, je bilo v sejni dvorani Centra Ig, Banija 4 odprtje razstave Velikanska najdba katere so se poleg župana Občine Ig udeležili tudi ustvarjalci razstave iz Krajinskega parka Ljubljansko barje pod vodstvom Dejana Veraniča in  Elene Leghissa, raziskovalka na inštitutu za Arhelogijo, ZRC SAZU. V kulturnem programu je, poleg slavnostnih govornikov, pred polno sejno dvorano Centra Ig, sodelovala pevska skupina Borovničke in Karel Dežman – upodobil ga je Anton Dvoršek, vsi iz društva Fran Govekar Ig.Na isti dan je bilo na sedežu Slovenske nacionalne komisije za Unesco Slovenija prevzem predsedovanje mednarodnem koordinacijskem  odboru za kolišč. Slovenija ga je prevzela od Italije. (ICG- International Coordiantion Group Palafittes).

Tako so bili na odprtju razstave tudi Tessa Nerini, sekretarka za Švicarski koordinacijski odbor UNESCO kolišča, Filippo Maria Gambari,  direktor arheološke nadzorne službe pokrajine Lombardija za Ministrstvo za kulturno dediščino in aktivnosti in turizem, Maria Giuseppina Ruggiero, nadzorna arheologinja v pokrajini Lombardija, Jana Mlakar, v. d. Generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino,  Silvester Gaberšček,  sekretar na Direktoratu za kulturno dediščino, Marjutka Hafner, Generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO ter direktorica urada za UNESCO v Sloveniji in  Dušan Kramberger. Na razstavi so poleg arhivskih in današnjih podob barja, na ogled in otip dostopne tudi replike koliščarskih predmetov, maketa Ljubljanskega barja ter vsebine nadgrajene resničnosti. Pri pripravi razstave so še sodelovali Narodni muzej Slovenije, Mestni muzej Ljubljana ter ZRC SAZU Inštitut za arheologijo. Razstavo so omogočili Ministrstvo za kulturo, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO ter Občina Ig. Razstava bo odprta do začetka februarja v zgornjih prostorih Knjižnice Ig. Vabljeni na ogled.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …