Domov / Lokalno / ČEBELARJI S POBUDO ZA SVETOVNI DAN ČEBEL

ČEBELARJI S POBUDO ZA SVETOVNI DAN ČEBEL

Čebele in ostali opraševalci so za življenje ljudi zelo pomembni. Od opraševanja je odvisna kar tretjina pridelane hrane na svetu in čebele imajo med vsemi opraševalci najpomembnejšo vlogo. Z opraševanjem opraševalci omogočajo kmetijsko proizvodnjo, ki zagotavlja varno preskrbo s hrano, čebele pa poleg tega s svojimi visoko hranljivimi izdelki pomembno prispevajo še k izboljšanju kvalitete prehrane za ljudi.

V okviru prizadevanj za zaščito čebel ima pomembno vlogo ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Zato bo Republika Slovenije na pobudo Čebelarske zveze Slovenije Organizaciji združenih narodov predlagala, da 20. maj razglasi za SVETOVNI DAN ČEBEL. 20. maj predlagajo zato, ker je to dan, ko se je rodil Anton Janša (1734 – 1773), ki je poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden takratnih najboljših poznavalcev čebel. V želji, da pobudo podprejo in se z njo še bolje seznanijo tudi slovenski čebelarji in ostala zainteresirana javnost, bo v mesecih od decembra 2015 do marca 2016 predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč s podpredsedniki, člani Upravnega odbora in člani Nadzornega odbora Čebelarske zveze Slovenije ter z zaposlenimi na Čebelarski zvezi Slovenije obiskal vsa čebelarska društva v Sloveniji. Takšen obisk je bil tudi v petek, 22. januarja 2016, v Grosupljem. Pred trgovskim centrom Spar je predsednik Čebelarskega društva Grosuplje Boštjan Maver lepo pozdravil predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča, podpredsednika Čebelarske zveze Slovenije Marka Alaufa, člana Nadzornega odbora Čebelarske zveze Slovenije in našega sokrajana mag. Franca Javornika, člana Upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije in našega sokrajana Toneta Koželja, člana Upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije Jožeta Škulja, župana občine Grosuplje dr. Petra Verliča, direktorja občinske uprave Dušana Hočevarja, pevke Ženskega pevskega zbora Biser, ki so dogodek popestrile s pesmijo, in ostale podpornike pobude čebelarjev.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je povedal, da je Čebelarska zveza Slovenije pred dobrim letom naši državi predlagala, da bi Organizaciji združenih narodov podala predlog o svetovnem dnevu čebel. Da bo ta pobuda v okviru Združenih narodov v New Yorku dobila podporo, je potrebno prepričati 194 držav. Vendar pa sam verjame, da bodo Združeni narodi razumeli, da čebele svoj da zaslužijo. »Čebele rabimo. In glavno sporočilo našega predloga o svetovnem dnevu čebel je, da je treba v svetu ustvariti takšne pogoje, da bo lahko čebela preživela. Mi pa vemo, da čebela brez čebelarja ne more preživeti, in kar je najbolj žalostno, čebela in čebelar nista dovolj. Imeti moramo tudi okolje primerno za čebelarjenje, okolje, kjer rastejo medovite rastline, ki je neškropljeno, skratka, pobuda gre v smer, da se mora svet zavedati, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanje čebel. In to je sporočilo našega predloga o svetovnem dnevu čebel, da mi čebele na svetu rabimo,« je dejal Boštjan Noč. Želja torej je, da bi leta 2017 Organizacija združenih narodov razglasila svetovni dan čebel. Za ta dan predlagajo 20. maj, rojstni dan slovenskega čebelarja, za kar je Čebelarska zveza Slovenije že dobila podporo s strani največje mednarodne čebelarske organizacije APIMONDIA. »Zaradi tega, ker je slovensko čebelarstvo v svetu tako cenjeno,« je pojasnil Boštjan Noč.

Župan dr. Peter Verlič pa je dejal, da predlog tudi sam podpira. Čebelica je marljiva, je pridna in verjame, da bodo ta skupni imenovalec našle tudi države članice Organizacije združenih narodov, kljub temu, da predlog prihaja s strani majhne države. »Kljub svoji majhnosti Slovenci znamo pokazati, da smo veliki,« je dejal. Župan je še povedal, da se tudi na Občini trudimo, da bi ozaveščali o zdravem načinu življenja, da bi v naši občini živeli čim bolj zeleno in zdravo. Pred kratkim smo na različnih lokacijah v občini z donacijo podjetja Avtotransporti Kastelec posadili 90 medovitih dreves, ki jih bodo čebele zagotovo vesele. Lepo pa Občina sodeluje tudi s Čebelarskim društvom Grosuplje, pri zdravstvenem domu smo skupaj posadili lipo, vsako leto sodelujemo pri projektu tradicionalni slovenski zajtrk. »Jaz si želim, da ta pobuda res uspe. Vse dobro in naj nas povezujejo čebele,« je še dejal župan.

Foto in video: Brane Petrovič

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …