Domov / Lokalno / SLOVENIJA PREPOZNAVNA PO ČEBELARSTVU

SLOVENIJA PREPOZNAVNA PO ČEBELARSTVU

Čebelarska zveza Slovenije si prizadeva, da bi 20. maj postal Svetovni dan čebel. S tem namenom želi obiskati tudi vsa čebelarska društva v Sloveniji in pod sloganom »Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet«, predstaviti javnosti prizadevanja, da bi 20. maj proglasili za Svetovni dan čebel. Delegacija čebelarske zveze s predsednikom Boštjanom Nočem na čelu, je v okviru obiskovanja vseh slovenskih čebelarskih društev, v petek 22. januarja 2016, obiskala tudi drugo od dveh čebelarskih društev v naši občini, Čebelarsko društvo Stična. V sejni sobi občine Ivančna Gorica sta uvodoma zbrane pozdravila v imenu ČD Stična predsednik Alojz Janežič in Jožica Pevec. Predsednik je zbranim na kratko predstavil društvo, ki bo letos praznovalo 80 let. Pohvalijo se lahko z bogato zgodovino spodbujanja čebelarstva v naši občini, pri čemer sta pomembno vlogo imela tudi cistercijanski samostan v Stični in grad Podsmreka, ki je bil nekaj časa tudi v lasti pomembnega čebelarja Emila Rotschütza, zaslužnega za prepoznavnost kranjske čebele. Društvo, ki povezuje čebelarje v kar sedmih krajevnih skupnostih naše občine ima trenutno 80 članov. Ob visokem jubileju načrtujejo izdati društveno publikacijo, prav tako pa nameravajo postaviti spominsko obeležje rojaku Jožetu Jeriču na Gradišču. V njihovih načrtih je tudi postavitev učnega čebelnjaka.

Po besedah predsednika ČZS Boštjana Noča si je Čebelarska zveza Slovenije pred dobrim letom in pol zadala zahtevno nalogo, da skupaj z državo Slovenijo doseže razglasitev svetovnega dneva čebel v okviru Organizacije združenih narodov. Vendar pobudo Slovenije podirajo vse države in, ko bodo urejene vse formalnosti bo po vsej verjetnosti 20. maj postal Svetovni dan čebel. »Zdaj so pa čebelice priletele«, pravijo vsi tisti, ki se srečujejo v tujini s slovenskimi promotorji te pobude, saj so čebele postale nekakšen prepoznavni znak Slovenije. Ključno je tudi, da bo pobudo podprla Organizacija za prehrano in kmetijstvo pri Združenih narodih, FAO. S tem namenom se bo 20. maja čebelarskega praznika v Račah udeležil predsednik FAO. Razglasitev Svetovnega dne čebel se pričakuje prihodnje leto, prvo praznovanje pa v letu 2018. Tudi tokrat je predsednik Noč izpostavil afero o škodljivosti medu in povedal, da gre za napad na celoten sistem lokalne samooskrbe. Analize so dokazale, da v slovenskem medu ni bilo najdenih škodljivih snovi. Župan Dušan Strnad: »V naši občini se ne pogovarjamo samo o tem, da smo čebelam prijazna občina ampak dejansko za to tudi nekaj naredimo. Samo s skupno podporo in vsemi akterji, lahko čebela ostane in obstane ter si pridobi tisto mesto, ki ji pripada in ki ga mora imeti. Samo s skupnimi močmi lahko dosežemo, da bo ta imenitna ideja o svetovnem dnevu čebel tudi sprejeta. V občini Ivančna Gorica imamo dve čebelarski društvi, ki sta dobro ozaveščeni o tem, kako je treba bivat v sožitju čebela – narava – kmetijstvo. Hvala šolam in vrtcem, ki vedno znova v sodelovanju s čebelarji učijo najmlajše in jim dajejo tudi praktični zgled. Tu mislim na medeni zajtrk, zadnja leta poimenovan kot tradicionalni slovenski zajtrk, ki se ga z veseljem udeležim«, je še dodal Strnad, ki želi vsem čebelarjem veliko uspeha pri tem projektu.

Dobro sodelovanje s čebelarji je ocenil tudi predsednik Kmetijsko – gozdarske zbornice Slovenije, Cvetko Zupančič, ki je prepričan v uspeh pobude slovenskih čebelarjev. Glede aktualnih dogodkov v zvezi s prehranskimi aferami, pa je dejal, da je nujno sodelovanje kmetijcev in čebelarjev.

Ob zaključku srečanja je predsednik ČZS prisotnim podelil še listino o podpori projektu »Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet«.

Za to priložnost so kratek kulturni program pripravili najmlajši iz vrtca Ivančna Gorica-enota Pikapolonica in citrarka Eva Medved s čebelarsko himno.

 

Fotogalerija >>

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …