Domov / Lokalno / POČASTILI SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

POČASTILI SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Včeraj je v prostorih Kulturnega doma Ambrus potekala osrednja svečanost ob slovenskem kulturnem prazniku v občini Ivančna Gorica. Prireditev je potekala pod naslovom »Pesem … vidim, slišim, čutim«, pripravili pa sta jo Občina Ivančna Gorica in Zveza kulturnih društev Ivančna Gorica v sodelovanju s Kulturnim društvom Ambrus. Zbrane je najprej nagovoril župan Občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad, ki je poudaril, da se kultura v občini Ivančna Gorica ni začela z ustanovitvijo občine, ampak že veliko prej, ko so v naših krajih delovali številni posamezniki in ustanove, ki so prispevali k ohranitvi slovenskega jezika in tudi slovenskega naroda. »Pa vendar lahko rečem, da je v zadnjih 20-letih obstoja ivanške občine, »zraslo« kar nekaj kulturnih društev, za kar je vsekakor zaslužna tudi naša Zveza kulturnih društev Ivančna Gorica. V omenjeno zvezo je vključen tudi današnji gostitelj, Kulturno društvo Ambrus, ki se jim želim še posebej zahvaliti za vse njihovo dosedanje delo, vsem skupaj pa želim, da morda že v tem letu pridemo do prenovljenega kulturnega doma in dvorane«. Ob zaključku nagovora se je župan Strnad zahvalil še vsem kulturnim ustvarjalcem v naši občini in jim kakor tudi vsem občankam in občanom čestital z naslednjimi besedami: »Vsem vam, ki ljubite slovensko besedo, slovensko kulturo, slovenski narod in državo, čestitam, vse najboljše ob kulturnem prazniku in vam želim, da na tej poti vztrajate še naprej«.

Slavnostni govornik ob prazniku je bil publicist, urednik in častni občan občine Ivančna Gorica, dr. Mihael Glavan. Prisotnim je sporočil, da je kulturno razvit človek veliko bolj sproščen, svoboden, odprt, vitalen, skratka duhovno razvit in bolje opremljen za razumevanje sveta. Prav tak lahko vrača in prispeva več svojemu okolju in narodu. Kultura je torej investicija, ne pa potrošnja. Ponuja nam orodje za izboljšanje družbe, ker zmanjšuje nevednost, odpravlja predsodke, zvišuje inteligenco tako posameznika kot države v celoti. Naša občina je nadvse pripravna za srečevanje mladih in starejših ustvarjalcev, ki jim umetniško delo ni poklic, a imajo kaj povedati, znajo kaj pokazati, naslikati, zapeti, zaigrati, zaplesati ali kako drugače z drugimi deliti svoje znanje in veselje do življenja. »Torej, živimo in ustvarjajmo kulturo, ne samo ob praznikih, ne samo za izbrance, ne samo v prazničnih oblekah, ampak za vse, vsak dan, tudi na prostem, v naravi in v delovnem okolju. Kultura naj postane način bivanja«, je še dodal dr. Glavan.

Bogat kulturni program, ki je spremljal svečanost je predstavil pesem v vseh oblikah in občutenjih. Za to so bili zaslužni Otroški, Mešani in Moški pevski zbor Ambrus, literarna in dramska skupina ter drugi ustvarjalci Kulturnega društva Ambrus, učenci Podružnične šole Ambrus in člani Literarne delavnice Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica. Ob zaključku prireditve so si obiskovalci lahko ogledali še letno razstavo udeležencev ustvarjalnih delavnic z glino lončarke Marjete Baša.

Fotogalerija >>

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …