Domov / Lokalno / KAKO SMO BILI USPEŠNI PRI ZBIRANJU KOMUNALNIH ODPADKOV V LETU 2015

KAKO SMO BILI USPEŠNI PRI ZBIRANJU KOMUNALNIH ODPADKOV V LETU 2015

Tudi v letu 2015 je JKP Grosuplje zbiralo komunalne odpadke v občinah Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica. Skupaj smo zbrali 11.007 t komunalnih odpadkov, od tega za odlaganje 4.239 t, 6.664 t ločenih odpadkov in 104 t nevarnih odpadkov (azbestnih odpadkov). Vsak občan Občine Ivančna Gorica je v povprečju pridelal v letu 2015 približno 240 kg odpadkov. V primerjavi s preteklim letom smo tudi v 2015 povečali delež ločeno zbranih frakcij, kar je lepo vidno na spodnjem grafu:

Zanimivo je, da se količina zbranih odpadkov zmanjšuje. Leta 2010 je bilo leto z največ zbranimi komunalnimi odpadki predvsem na račun zelo obsežne in uspešne akcije Očistimo Slovenijo. Padec skupne količine v zadnjih letih je posledica manjše količine zbranih biološko razgradljivih odpadkov, kovin, lesa. Očitno se je v zadnjih letih spremenil tudi naš odnos do stvari in vsaka za nas neuporabna reč ne postane odpadek. Prav tako se je v zadnjih letih način zbiranja nekoliko spremenil. Občani lahko odpadke oddajo tudi trgovcem, odpadke sami kompostirajo, predajo oblačila za ponovno uporabo.

Ker se od 1. 1. 2016 vsi mešani komunalni odpadki iz črnih zabojnikov vozijo na obdelavo v RCERO Ljubljana, pričakujemo v prihodnjem letu zelo veliko zmanjšanje odloženih odpadkov. Pričakujemo, da bomo odložili le še 4,9 % zbranih mešanih komunalnih odpadkov oziroma približno 300 t v celem letu. Prav tako smo v lanskem letu povečali količino zbrane mešane embalaže, odpadnega papirja in steklene embalaže, rahlo se je zmanjšala količina zbrane odpadne električne in elektronske opreme in lesa, nekoliko bolj občutno pa se je zmanjšala količina biološko razgradljivih odpadkov, kar je posledica večjega števila domačih kompostnikov.

V občini Ivančna Gorica smo zbrali naslednje količine odpadkov:

Načrtujemo, da bomo v letu 2016 še izboljšali količine ločeno zbranih frakcij. Kar pa nam ne bo uspelo brez ozaveščenih uporabnikov in vaše aktivne udeležbe. Zato tudi v tem letu načrtujemo izvedbo dveh zbirnih akcij nevarnih odpadkov, zbirne akcije odpadne električne in elektronske opreme, skupaj s šolami izvedbe zbirnih akcij časopisnega papirja, zbiramo tudi kosovne odpadke na klic. Vse informacije o ločevanju odpadkov lahko najdete tudi na spletni strani www.odpadki.jkpg.si.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …