Domov / Lokalno / ZBOR ČLANOV DRUŠTVA INVALIDOV GROSUPLJE 2016

ZBOR ČLANOV DRUŠTVA INVALIDOV GROSUPLJE 2016

V soboto, 20. februarja 2016, je v gostišču Krpan v Grosupljem potekal redni letni občni zbor Društva invalidov Grosuplje. Članice in člane društva je na občnem zboru lepo pozdravila predsednica društva Anica Perme, poseben pozdrav pa je namenila tudi gostom: županu dr. Petru Verliču, predstavniku Zveze delovnih invalidov Slovenije in predsedniku Društva invalidov Črnomelj Srečku Matkoviču, predsedniku Društva invalidov Metlika Gorazdu Prhnetu, predsedniku Društva invalidov Novo mesto Alojzu Golobu in predsedniku Društva invalidov Ribnica Marjanu Zajcu.

»Tako kot vsako leto smo se tudi letos zbrali na občnem zboru, da pregledamo naše delo v minulem letu in da se seznanimo z našimi načrti za leto 2016,« je dejala predsednica Društva invalidov Grosuplje Anica Perme. To je tudi priložnost, da se ljudje, ki se srečujejo s podobnimi težavami, med seboj pogovorijo in si izmenjajo izkušnje, ki jim lahko zelo pomagajo v vsakdanjem življenju. Druženje z ljudmi, ki razumejo sočloveka, je vsekakor pomemben del vsake terapije in korak pri lajšanju težav. Predsednica društva Anica Perme je še dejala, da si želi, da bi vsak član društva, vsak po svoji moči, aktivno sodeloval pri ustvarjanju in izvajanju njihovega bogatega programa skozi celo leto. »Bolj ko bomo aktivni, lažje bomo pomagali sebi in drugim,« je povedala.

Preden pa smo prisluhnili, katere vse so bile aktivnosti društva v preteklem letu in kakšni so njegovi načrti za naprej, je članice in člane društva pozdravil župan dr. Peter Verlič. Župan je dejal, da mu je predsednica društva zaupala, da so zelo pozorni do članov društva tudi kadar gre za njihove rojstne dneve, tako da mu naj nikar ne pozabijo povedati za vsakega, ki bo dopolnil 100 let. Te obiskuje tudi sam, je pa res, da so bile do sedaj to le gospe, letos pa bomo imeli prvič v naši občini tudi gospoda, ki bo dopolnil 100 let. Po teh vzpodbudnih besedah je župan povedal še, česa vse se bomo v naši občini lahko veselili že spomladi. Preuredili bomo krožišče Pod gozdom v Grosupljem, v Šmarju pa bo DARS pričel z gradnjo polnega priključka, tako da bomo imeli še en izhod na avtocesto. Ob tem se bosta zgradili še dve novi krožišči, uredila pa se bodo tudi avtobusna postajališča in pločnik.

Pri Zdravstvenem domu Grosuplje bo Lekarna Ljubljana začela graditi novo lekarno, v 1. nadstropju pa bomo pridobili še nove prostore za potrebe zdravstvenega doma. Gradbeno dovoljenje za šolo na Polici je izdano, tako da bomo pričeli tudi s težko pričakovano gradnjo šole. Župan nam je še zaupal, da je bila občina Grosuplje uvrščena med občine, ki se bodo plinificirale oz. ki bodo dobile možnost plina. Pogovori pa že potekajo tudi v smeri, da bodo gospodinjstva, ki se bodo priklopila, dobila tudi neko subvencijo. Občina Grosuplje ves čas gradi tudi na povezovanju, sodelovanju z drugimi občinami. Zelo dobro sodelujemo z Ljubljansko urbano regijo, se pravi s 26 občinami, na čelu z Ljubljano, 13 občin se zelo trudi za ureditev ceste od Ljubljane do Kočevja, z občinama Ivančna Gorica in Trebnje pa bomo ustanovili medobčinski razvojni center, predvsem zato, da bi nam uspelo pridobiti čim več evropskih sredstev. »Ker sam mislim, da je zelo pomembno, da sodelujemo, da se pogovarjamo, da ne iščemo samo težav, problemov, da poskušamo najti rešitve,« je še dejal župan in članom društva zaželel uspešno delo, predvsem pa vse lepo.

Kot je v nadaljevanju v poročilu o delu društva v preteklem letu povedala predsednica Anica Perme, je za njimi zelo aktivno leto. Vsak ponedeljek je namenjen za druženje članov društva, vsak prvi ponedeljek v mesecu pa tudi za merjenje krvnega tlaka. Sicer pa so se člani društva v preteklem letu odpravili v kino, odšli na pohod po Jurčičevi poti, se udeležili Gregorjevega sejma, odšli na romanje na Zaplaz, na Martinov pohod s Pupo, obiskali so tudi Poljsko. Prisluhnili so različnim predavanjem in se udeležili različnih delavnic, kot so delavnice ročnih del, izdelovanja vizitk, izdelovanja nakita. Večkrat so imeli kopalni dan v različnih toplicah po Sloveniji, odšli so tudi na letovanje v Novi Vinodolski. Med drugim so večkrat organizirali razgibalne vaje za zdravo hrbtenico, jogo, ob mednarodnem dnevu invalidov pa tudi srečanje za težje invalide. Društvo ima veliko načrtov tudi za letošnje leto.

Foto in video: Brane Petrovič

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …