Domov / Lokalno / OTVORITEV BLAŽEVE PEKARNE NA VIRU PRI STIČNI

OTVORITEV BLAŽEVE PEKARNE NA VIRU PRI STIČNI

V soboto, 27. 02. 2016, je na Viru pri Stični odprla vrata nova pekarna, poimenovana Blaževa pekarna, ki bo obratovala ob sobotah in nedeljah. Kot nam je povedal lastnik nove domače pekarne Blaž Strmole, bo možno kupiti deset vrst kruha in več različnih peciv. Vse skupaj bo izdelano po starih domačih postopkih, brez dodanih aditivov. »Trudil se bom, da bodo izdelki kvalitetni in da bodo stranke zadovoljne. S cenami kruha, manjši peki ne moremo tekmovati z velikimi, lahko pa jim konkuriramo s kakovostjo in tradicijo«, je še dejal mladi podjetnik Blaž. V pekarni pa se ne bo pekel samo kruh. Po naročilu bodo za kupce na voljo tudi pekovski izdelki, burek in pice za posebne priložnosti. Na sobotni otvoritvi, ki se jo je udeležilo veliko ljudi, je prisotne uvodoma nagovorila Blaževa teta Lojzka Cilenšek z besedami našega pesnika Toneta Pavčka: »Dolenjska zemlja ne sanja ljubezni, ona je ljubezen sama in žetev trud sonca in zemlje, ko ozračje zatrepeta nad žitnimi polji«. Kot je dejala kruh ni samo hrana, je tudi dobrota, veselje in blagostanje. Kruh je vreden vsega spoštovanja. V nadaljevanju je predstavila tudi njegovo pot od šolarja do izučenega pekovskega mojstra. Znanje si je utrjeval in sodeloval s pomembnimi ljudmi, kot so gostilna pri Kuklju, g. Janez Bratovž, g. Karim Merdjadi, g. Naser Gashi, g. Gorazd Potočnik g. Bine Volčič. Še posebej pa je hvaležen gospodu Jožetu Suhurju iz podjetja Reprokolinske, ki ga je poučil o obliki in izgledu kruha. Zadnja leta je zaposlen v podjetju Fines d.o.o. (podjetje za proizvodnjo pekarske, slaščičarske in gostinske opreme najvišjega kakovostnega razreda), kjer opravlja delo pekarskega tehnologa na sejmih doma in v tujini. Prav omenjena blagovna znamka Fines, je vidna tudi v proizvodnji Blaževe pekarne.

V županovem imenu je prisotne nagovoril direktor Zavoda Prijetno domače Miha Genorio, ki je ob tej priložnosti zbranim dejal: »Vemo kakšna velika odgovornost in kakšen velik pogum je potreben, da pride do takšne pomembne otvoritve in tudi pomembne pridobitve, tako za domače, vaščane, kot tudi širše, za občino in mogoče še naprej. Sam lahko tovrstno pridobitev predvsem vidim bolj v smislu nekega kamenčka v mozaiku razvoja naše turistične destinacije. Obiskovalci želijo izvirnost, domačnost, lokalne proizvode in tovrstna pekarna nam to vsekakor ponuja. Odraslim naj kruh prebudi nekaj domačnosti, ko ga boste okusili, našim otrokom pa omogoči tisto, kar je bilo omogočeno nam, ko smo bili še mladi, da smo okusili okus in dobroto domačega kruha in upamo, da bo šlo to tudi iz roda v rod naprej«, je z mislijo zaključil Genorio.

Sledil je še slavnostni prerez traku, ki ga je v družbi direktorja Zavoda Prijetno domače, vodje pisarne župana Tatjane Markelj, prerezal lastnik pekarne Blaž Strmole s partnerico Barbaro. Po prerezu so bili zbrani povabljeni na ogled pekarne z bogato ponudbo pekovskega peciva in ogleda proizvodnje, ki so opremljene z najnovejšimi Fines pečmi.

Koristne informacije:
Blaževa pekarna, Blaž Strmole s.p.,
Vir pri Stični 1, 1295 Ivančna Gorica
Kontakt: 041 254 067, 031 285 258

Blaževa pekarna bo odprta vsako soboto od 6. do 15. ure, ob nedeljah od 6. do 12. ure ali po naročilu.

Predstavitev pekarne si lahko ogledate tudi v spodnjem predstavitvenem filmu:

 

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …