Domov / Lokalno / KULTURA JE TISTA KI BO OBDRŽALA NAŠ NAROD

KULTURA JE TISTA KI BO OBDRŽALA NAŠ NAROD

V minulem tednu je na Jurčičevi domačiji na Muljavi potekala redna letna skupščina Zveze kulturnih društev (ZKD) Občine Ivančna Gorica, katere se je poleg organov zveze udeležil tudi podžupan občine Tomaž Smole. Osnovni namen ZKD Občine Ivančna Gorica je spodbujanje kulturne ustvarjalnosti, povezovanje vseh kulturnih društev, skupin in posameznikov, ki delujejo na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti. V ZKD je včlanjenih dvajset kulturnih društev, v katerih deluje preko tisoč ljubiteljskih kulturnikov, pod okriljem zveze pa deluje tudi Univerza za tretje življenjsko obdobje (UTŽO), ki šteje triindevetdeset članov.

Uvodna beseda na skupščini je pripadla podžupanu Tomažu Smoletu. Kot je dejal Smole je prav kultura tista, ki nas je in nas še bo obdržala kot narod. Prav zato se velja truditi še naprej. Prisotnim je zaželel še uspešno delo ter obljubil nadaljnjo podporo s strani občine. V nadaljevanju je predsednica ZKD Maja Lampret zbranim podala poročilo o delu zveze in plan dela za tekoče leto. V ZKD so v letu 2015 velik poudarek namenili sodelovanju z in med kulturnimi društvi. Uvedli so nekatere novosti ter tako obstoječi program nadgradili z novimi vsebinami. ZKD namreč izvaja skupni kulturni program, v okviru katerega so v lanskem letu s sodelovanjem z društvi izvedli preko petindvajset prireditev, štiri samostojne izobraževalne delavnice in podprli udeležbo članov na številnih drugih izobraževanjih. Gradijo na sodelovanju pri pripravi prireditev tako z občino Ivančna Gorica kot JSKD OI Ivančna Gorica, UTŽO, knjižnico, tržnico in drugimi. V letu 2015 so izdali knjižico Ustvarjalci kulture v občini Ivančna Gorica.

Iz plana za leto 2016 je bilo razbrati, da nameravajo delati v obstoječih smernicah s poudarkom na še bolj kvalitetni izvedbi svojega programa, sodelovanju in izobraževanji. Tudi v letošnjem letu bodo pripravili Gledališki abonma, Teden kulture z dogodki za otroke in odrasle, delavnice ter že tradicionalno srečanje kulturnikov. V planu imajo tudi vzpostavitev spletne strani zveze.

Na občnem zboru so poleg poročila o delu za 2015, ter predstavitve plana dela za 2016 sprejeli nekaj dopolnitev statuta ZKD ter sprejeli sklep, da se Univerza za tretje življenjsko obdobje ustanovi kot samostojno društvo. S tem bo UTŽO uredila svoj status in dobila enakopraven položaj drugim društvom. Kot članica pa bo še vedno lahko ostala tudi del Zveze kulturnih društev občine Ivančna Gorica.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …