Domov / Lokalno / DELA NA OBMOČJU PONOVE VASI SE POČASI ZAKLJUČUJEJO

DELA NA OBMOČJU PONOVE VASI SE POČASI ZAKLJUČUJEJO

Občina Grosuplje se je v letu 2011 prijavila na razpis za dodelitev nepovratnih sredstev iz Kohezijskega sklada Evropske unije za nujno potrebno ureditev kanalizacijskega omrežja ter rekonstrukcijo in povečanje kapacitet čistilne naprave v občini Grosuplje. V decembru 2012 je bila Občini Grosuplje izdana odločba, s katero ji je bilo dodeljenih 14,7 milijona evrov, gradbena dela pa so se začela intenzivno izvajati konec avgusta 2013.

V okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Krke – 3. sklop smo tako nadgradili obstoječo centralno čistilno napravo (CČN) iz kapacitete 10.000 populacijskih enot na 20.000 populacijskih enot ter zgradili skupno 14.644 metrov sanitarne kanalizacije, sedem črpališč in tri zadrževalne bazene. Z novim kanalizacijskim omrežjem so tako že opremljena naselja Mali Vrh, Tlake, Gajniče, Gatina in delno Ponova vas.

Da pa bomo zagotovili boljše delovanje celotnega sistema odvajanja in čiščenja ter lažje dosegli tudi zastavljen cilj števila priključenih na kanalizacijsko omrežje, smo posredniškemu telesu Ministrstvu za okolje in prostor oddali vlogo za povečanje upravičenih sredstev. Celotni projekt se je tako iz 17,9 mio € povečal na 19,3 mio €, od katerih bo Občina upravičena do refundacije s strani evropskih kohezijskih sredstev in sredstev Republike Slovenije v višini 15.910.898 €. Gre torej za 1,2 mio € več pridobljenih sredstev, kot je bilo teh prvotno.

Na območju Ponove vasi smo tako že konec lanskega leta zgradili primarne vode v dolžini 835 m, pravkar pa se končuje prva faza gradnje sekundarnih vodov. Za zagotovitev kazalnikov Kohezijske odločbe bo sicer potrebno zgraditi še nekaj sekundarnih kanalov.

Je pa vzporedno potekala tudi gradnja srednjenapetostnega elektro voda, gradnja električnega priključnega kablovoda za 3 načrtovana črpališča in gradnja primarnega vodovodnega omrežja na odseku Ponovka – Kobiljek v dolžini 853 m.

Prav tako so se obnovili hišni vodovodni priključki, delno se je obnovila tudi meteorna kanalizacija in odvodnjavanje ceste na posameznih kritičnih odsekih. Dela na območju Ponove vasi se tako zaključujejo. Poteka še asfaltiranje cest, tako da se bo tudi vse cestne površine, prizadete med samo gradnjo, lepo uredilo. Potek del sta si v četrtek, 24. marca 2016, ogledala tudi župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave Dušan Hočevar.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …