Domov / Lokalno / KONFERENCA ZLATI KAMEN

KONFERENCA ZLATI KAMEN

V sredo, 23. marca 2016, se je v Festivalni dvorani v Ljubljani odvila Konferenca Zlati kamen – 10. tradicionalno srečanje županov in občin Slovenije. Letos sta bili na konferenci izpostavljeni dve temi, evropska sredstva in trajnostna mobilnost, predstavilo pa se nam je tudi baskovsko mesto San Sebastian. Konference se je udeležil direktor občinske uprave Dušan Hočevar.

Mesto San Sebastian je znano po izredno uspešnem trajnostnem razvoju. Predstavnik mesta Ibon Zugasti je izpostavil, da dajejo velik pomen peš potem, kolesarskim potem in seveda javnemu prevozu. Parki v mestu so povezani s peš potmi, prav tako so za večjo mobilnost v mestu med seboj povezali različne kolesarske poti.

Ena od osrednjih razprav na konferenci je bila namenjena iskanju odgovora, kako uspešno črpati evropska sredstva. Zaključevanje prejšnje perspektive, odpiranje novih priložnosti, poznavanje, kaj ponuja Bruselj direktno, zakaj se je potrebno povezovati in kako naj se, so bila ključna vprašanja razprave. Na njej so sodelovali doc. dr. Draško Veselinovič, predsednik uprave SGRZ v Bruslju, Franc Bogovič, evropski poslanec in član Odbora za regionalni razvoj, Matej Dolinar, direktor podjetja Stratos svetovanje in Peter Misja, župan občine Podčetrtek. Razpravo je vodila Monika Kirbiš, nekdanja državna sekretarka MGRT in direktorica RIC Bistrica.

V Sloveniji nimamo pokrajin, občine pa so majhne, zato bo za uspešno črpanje evropskih sredstev nujno potrebno povezovanje med občinami. V poštev bodo prišli veliki projekti, v ozadju katerih bo tudi dobra zgodba.

Na konferenci smo prisluhnili tudi primerom dobrih praks slovenskih občin, razpravi na temo trajnostne mobilnosti, nagrada Zlati kamen pa je šla letos v prestolnico.

Del konference je predstavljal tudi bazar dobrot slovenskih občin. Članice Županove jame – turističnega in okoljskega društva Grosuplje so na bazarju lepo predstavile turistično ponudbo naše občine, med turističnimi zanimivostmi pa je bil posebej izpostavljen naš kraški biser Županova jama, saj letos obeležujemo 90-letnico njenega odkritja. Za nekaj okusnega peciva so poskrbele članice Društva podeželskih žena Sončnica Grosuplje.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …