Domov / Lokalno / 107. REDNI LETNI OBČNI ZBOR PGD GROSUPLJE

107. REDNI LETNI OBČNI ZBOR PGD GROSUPLJE

V soboto, 9. aprila 2016, je potekal 107. redni letni občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje. Na občnem zboru društva so bili prisotni predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje Iztok Vrhovec, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje Jošt Kadunc in seveda številni članice in člani društva, občnemu zboru pa so prisostvovali tudi gostje: župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, poveljnik Civilne zaščite Grosuplje Niko Mihičinac, kaplan Aljaž Kraševec, predstavniki prostovoljnih gasilskih društev iz naše gasilske zveze in iz ostalih prijateljskih društev ter donatorji društvu, med njimi tudi njihov generalni donator Lado Kastelec.

Po besedah predsednika Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje Iztoka Vrhovca je bilo preteklo leto za društvo gotovo prelomno, saj bo ostalo zaznamovano s temeljito prenovo notranjih prostorov njihovega gasilskega centra. Članice in člani upravnega odbora so se sicer v preteklem letu srečali na štirih rednih sejah in na eni redni razširjeni seji. Poleg upravnega odbora pa v društvu deluje tudi poveljstvo ter veliko drugih stalnih in začasnih odborov, ki se vse leto redno srečujejo.

V januarju so začeli obnovitvena dela, imeli pa so tudi vsakoletno srečanje članov, ki raznašajo letne koledarje. V marcu so se njihove članice zbrale na družabnem večeru ob materinskem dnevu in tako kovale načrte za različna dela, ki jih preko leta opravijo v društvu. Aprila so obeležili že šesti zbor mladih, tik pred slavnostno sejo občnega zbora pa so tudi uspešno končali obnovo centra. Ob tej priložnosti so odkrili sliko energetsko obnovljenega gasilskega centra, ki že eno leto krasi njihove prostore. V začetku maja so v župnijski cerkvi pripravili tradicionalno Florjanovo mašo, veterani pa so se udeležili letnega srečanja v novem gasilskem domu na Velikem Mlačevem. V juniju so organizirali veliko gasilsko veselico z ansamblom Gadi. Mesec september se je zapisal v zgodovino s trikratno zaporedno zmago gasilcev veteranov za pokal Gasilske zveze Slovenije. S tem so pridobili prehodni pokal Gasilske zveze Slovenije v trajno last, kar je šele drugi primer v gasilstvu na Slovenskem. Oktobra so obeležili 60 let delovanja Gasilske zveze Grosuplje in imeli več prikaznih vaj, svojo vajo pa so v mesecu požarne varnosti imele tudi članice v Lučah. V novembru so operativni člani sodelovali pri vaji Gasilske zveze Grosuplje Neurje 2015, v decembru pa so se ob zaključku leta zbrali z mladino, praznično okrasili center ter sprejeli Betlehemsko lučko.

Skozi vse leto so operativni člani izvedli več različnih vaj in večkrat lepo sprejeli otroke iz vrtcev in šol ter najmlajšim prikazali različne gasilske tehnike. V letu, ki je za nami, je bilo opravljenih veliko tečajev in izobraževanj, pri katerih so sodelovali tudi s svojimi ekipami. Člani Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje so imeli v letu 2015 kar 71 intervencij, 11 operativnih vaj, udeležili so se tudi številnih tekmovanj.

Gasilke in gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje je pozdravil župan dr. Peter Verlič. Občni zbor je priložnost, ko se ozremo nazaj, pogledamo naprej, zato se je ob tej priložnosti tudi sam ozrl nekoliko nazaj ter prav tako povedal, kaj se nam iz vidika Občine novega obeta.

Ko gledamo za nazaj, se lahko pohvalimo, da smo prejeli kar dve takšni priznanji, ki si ju sploh nismo nadejali. Prvo priznanje je prinesla raziskava časopisa Moje finance, ki je našo občino po kvaliteti življenja za leto 2015 uvrstila na 6. mesto, če pa pogledamo, da so bile pred nami občine, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev, lahko rečemo, da smo med večjimi občinami dosegli 1. mesto. Z drugim priznanjem pa nas je razveselil spletni portal Zlati kamen, ki je po nekih ameriških lestvicah našo občino po vitalnosti in perspektivnosti uvrstil kar na 1. mesto. To je zelo lepo slišati in to je odraz dela vseh nas, vseh občank in občanov Grosupljega.

In če pogledamo tudi naprej. Proračun za dve leti imamo oblikovan, kljub proračunu nenaklonjenim časom pa se bo v naši občini kar veliko postorilo. Predvsem smo veseli, da se bo letos začela graditi nova Podružnična šola Polica. Krožišče Pod gozdom bo kmalu končano, Dars pa je že začel s preplastitvijo vozišča od krožišča pri Fortuni do križišča za Cikavo, drugo leto pa bo pričel z izgradnjo zelo dolgo pričakovanega nadvoza v Sončne dvore s povezovalno cesto. Nedavno smo imeli javno razgrnitev za ureditev Grosupeljščice in glede na to, da večjih pripomb ni bilo, upamo, da bo ta občinski podrobni prostorski načrt kmalu sprejet. Tako se bo lahko uredila protipoplavnost Grosupljega, dana pa bo tudi možnost, da se uredi tržnica. Pred nami je torej kar nekaj projektov, ki bodo lepo spremenili našo občino.

Ob tej priložnosti se je župan v svojem imenu in v imenu vseh občank in občanov gasilkam in gasilcem zahvalil za njihovo preteklo delo, tudi za vse uspehe, ki so jih dosegli, in jim zaželel obilo optimizma in dobre pripravljenosti na morebitnih intervencijah, ki pa naj jih bo čim manj.

Program so s petjem in glasbo obogatili Ženski pevski zbor Magdalena ter pevci in godci ljudskih pesmi Studenček, prireditev pa je povezovala Tadeja Anžlovar.

Foto in video: Brane Petrovič

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …