Domov / Lokalno / 70. LET PGD ZAGRADEC PRI GROSUPLJEM

70. LET PGD ZAGRADEC PRI GROSUPLJEM

V soboto, 7. maja 2016, so članice in člani Prostovoljnega gasilskega društva Zagradec pri Grosupljem z mašo v čast sv. Florijana v cerkvi sv. Martina pod Boštanjem, ki ji je sledila proslava pri gasilskem domu v Zagradcu pri Grosupljem, obeležili 70-letnico delovanja svojega društva.

Slovesnosti so se udeležili domači gasilke in gasilci, gasilke in gasilci iz sosednjih društev ter seveda tamkajšnji krajanke in krajani. Prisostvovali pa so tudi gostje: predstavnik in član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Marjan Šmalc, član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije in predsedujoči v regiji Ljubljana 2 Uroš Gačnik, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, tajnik Gasilske zveze Grosuplje Božo Knez, poveljnik Civilne zaščite Občine Grosuplje Niko Mihičinac, predsednik Krajevne skupnosti Mlačevo Janez Svetek in domači župnik Andrej Šink.

O pomembnejših mejnikih društva skozi 70-letno zgodovino društva je spregovoril predsednik PGD Zagradec pri Grosupljem Matic Miklič. Ob podtaknjenem požaru pri Jakobovi teti po nepravičnih volitvah v noči 11. 11. 1945 in ker je takratna oblast s pomočjo miličnikov preprečila sosednjim društvom, da bi lahko gasila požar, so štirje gospodarji oblikovali uporno pobudo, da v vasi ustanovijo svoje društvo. Poleg omenjenega razloga pa je bilo še nekaj drugih vzrokov, ki so takrat vaščane prepričali, da bi organizirani lahko bolje poskrbeli za svojo varnost. Dokaj pogoste so bile poplave, še vedno pa je bil zelo živ tudi spomin na enega največjih požarov daleč naokoli, ki so ga vaščani doživeli leta 1919, ko je zgorelo 27 hiš in 58 drugih gospodarskih poslopij.

Na prvem občnem zboru 6. julija 1946 se je poleg 4 pobudnikov zbralo še 22 mladih članov in 6 članic. Že 4. avgusta so zaigrali prvo gledališko predstavo in pripravili veselico ter tako začeli z zbiranjem denarja za nabavo motorne brizgalne Ilo. Prav tako so v svojih gozdovih posekali precej smrek, jih razžagali in prodali, prodali pa so tudi nekaj skupne vaške zemlje. Motorno brizgalno so v vas pripeljali 22. aprila 1947. Naslednje leto, 8. aprila 1948, so že pridobili gradbena dovoljenja za gradnjo gasilskega doma. Zbrali so večino materiala in začeli z gradnjo, ki so jo v glavnini končali do 2. septembra 1951, ko so spet z gledališko predstavo in veselico gasilski dom odprli. Gumi voz za prevoz orodja, motorne brizgalne in nekaj gasilcev so nabavili leta 1960, vozove so si prej izposojali pri gospodarjih po vasi, kar je nedvomno podaljšalo čas odhoda na intervencije.

Ko so se začele razne vaške in krajevne delovne akcije od 1972 leta dalje, je bil gasilski dom vedno na razpolago za razne vaške in krajevne sestanke, gasilci pa so bili med pobudniki tako za gradnjo vodovoda, razširitev in izboljšanje elektro omrežja, kot tudi za izvedbo meteorne kanalizacije, javne razsvetljave in asfaltiranje vaških in medkrajevnih ter celo regionalnih cest. Leta 1974 so vaščani Zagradca sami poskrbeli za gradnjo vodovoda, in tako je vas dobila 8 hidrantov, Lobček pa nato po 12 letih, ko so zgradili vodovod proti Lučam.

V letu 1975 je društvo nabavilo prvo vozilo kombi Zastava 1300, katerega so člani sami preuredili v gasilsko vozilo za prevoz moštva in osnovnega gasilskega orodja z brizgalno. Motorna brizgalna Vatrosprem je bila nabavljena v decembru 1983 in s slovesnostjo s parado prevzeta naslednje leto. Leta 1986 so postopoma začeli z dozidavo in nato čez dve leti še z generalno prenovo starega gasilskega doma. Leta 1987 so nabavili novo kombi vozilo IMV in ga prav tako sami prebarvali in preuredili v gasilsko vozilo. Leta 1997 je bila na gasilski dom narisana podoba Sv. Florijana in leto kasneje je bil skupaj z mašo pred gasilskim domom v čast zavetniku sv. Florijana dom tudi odprt. V naslednjih letih je bilo v gasilskem domu opravljenih več drugih večjih del, od tlakov v dvorani in na podstrehi, centralne kurjave na drva, opornega zidu ob meji s sosedom, asfaltiranja dvorišča ter urejanja okolice in postavitev kamina za žar. Tretje gasilsko vozilo v društvu je bilo nabavljeno leta 2004. Že čez dve leti pa je društvo pripravilo večjo slovesnost s parado ob praznovanju 60-letnice delovanja s prevzemom novega prapora.

Leta 2011 so postavili nad žarom nadstrešek, ki služi za kuhinjo na veselicah, poletne seje in razna manjša druženja. Istega leta so začeli z zabavnim tekmovanjem za Lambergov pokal, ob dobičku prve prireditve pa so se opogumili nabaviti prvo motorno brizgalno Johstadt, ki so jo prevzeli na slovesnosti s parado v naslednjem letu. Leta 2013 so od Gasilske zveze Grosuplje dobili defibrilator, leto kasneje pa so staro pokvarjeno brizgalno Vatrosprem generalno obnovili in predelali v Rosenbauer. Prostovoljno gasilsko društvo Zagradec pri Grosupljem ob praznovanju 70-letnice delovanja šteje 46 članov in 31 članic ali drugače povedano 18 pionirjev, mladincev in pripravnikov, 59 članov in članic ter 9 starejših gasilk in gasilcev. Mladine dosega dobre, celo odlične rezultate, saj so že nekajkrat tekmovali tako v orientaciji kot v kvizu na ravni Gasilske zveze Slovenije. Prav tako je kar nekaj članov poleg osnovnih činov opravilo več tečajev specialnosti. V zadnjih 10 letih so nabavili kar nekaj gasilske opreme ter poskrbeli za nabavo 12 zaščitnih kompletov za operativno enoto. Člani A so v zadnjih letih dokaj uspešni na meddruštvenih in občinskih tekmovanjih, kar nedvomno pripomore k uspešnosti operativne enote na posredovanjih v različnih, tudi večjih intervencijah, kakršne so bile v zadnjih letih na primer požara v podjetju Omaplast in v Boštanju, pa večkratna neurja in poplave ter žledolom.

Vse zbrane je na slovesnosti lepo pozdravil tudi župan dr. Peter Verlič. Vprašal se je, ali si predstavljamo, da recimo Prostovoljnega gasilskega društva Zagradec ne bi bilo. Verjetno ne. Razmišljal je, koliko različnih politik, sistemov je bilo pri nas prisotnih, ampak gasilstvo je preživelo. »In bo živelo tudi naprej zaradi vseh tistih odlik in vrlin, ki jih imate. In kot taki ste trdna opora takrat, ko se ostali znajdemo v nesreči in ne vemo, kako bi se iz nje rešili, ko pride do poplave, do požara, do neurja. Takrat vemo na koga se lahko obrnemo,« je dejal. Župan se je gasilkam in gasilcem za vse kar storijo iskreno zahvalil, ob tem visokem jubileju pa jim tudi iskreno čestital.

V kulturnem programu so nastopili Moški pevski zbor Samorastnik, godba Dobrepolje in domači glasbeniki. Ob praznovanju 70-letnice pa je društvo izdalo tudi zbornik, v katerem je popisane večina ohranjene njihove slovenske zgodovine, pa tudi precej krajevne zgodovine, ki je bila močno povezana z gasilci, in zgodovine okrog Boštanja in cerkve sv. Martina, s katerima sta bila Zagradec in Lobček neločljivo povezana že od pradavnine.

Foto in video: Brane Petrovič

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …