Domov / Lokalno / TELEKOM SLOVENIJE ŠIRI OPTIČNO OMREŽJE NA OBMOČJU IGA

TELEKOM SLOVENIJE ŠIRI OPTIČNO OMREŽJE NA OBMOČJU IGA

Telekom Slovenije v sodelovanju z Občino Ig gradi optično omrežje, ki bo prebivalcem območja omogočilo višje internetne hitrosti in boljšo izkušnjo spremljanja televizije. V Telekomu Slovenije sicer načrtujejo, da bo gradnja v sodelovanju s krajani in občino potekala tekoče, tako da bi izgradnjo celotnega novega optičnega omrežja na območju Iga zaključili v nekaj letih. Ob tem na območju, kjer je že na voljo optično omrežje, Telekom Slovenije le-tega posodablja in si prizadeva, da bi zaradi tehnološke zastarelosti obstoječe bakreno kabelsko omrežje, ki poteka vzporedno, odstranili. Skladno s tem Telekom Slovenije krajane, ki uporabljajo bakreno omrežje, naproša, da le-te prenesejo na priključek optičnega omrežja.

Na novo optično omrežje se lahko vključijo tudi ostali krajani. Glavna prednost optičnega omrežja je velika pasovna širina, ki omogoča hitrejši, zanesljivejši in varnejši prenos podatkov, saj je optična povezava manj občutljiva na elektromagnetne motnje in udar strele. Optično omrežje zagotavlja kakovostno uporabo širokopasovnih storitev, kot so televizija, internet in internetna telefonija. Krajani bodo o možnostih uporabe in naročila storitev Telekoma Slovenije seznanjeni sproti, ko bo omrežje na posameznem območju nadgrajeno in bo možen vklop novih naročnikov. V Telekomu Slovenije priporočajo, da se krajani za prehod na optiko odločijo že v času izvedbe gradbenih del, saj bodo po tem dodatni izkopi za povezave do hiš potekali z daljšim časovnim zamikom.

Po zaključeni nadgradnji bodo imeli krajani na voljo najsodobnejše storitve Telekoma Slovenije, ki vključujejo internet, televizijo (SiOL TV) in fiksno telefonijo. SiOL TV nudi širok nabor TV-vsebin za vso družino, poleg tega pa še številne napredne funkcije. Tako možnost Ogled nazaj omogoča ogled TV-vsebin do 7 dni nazaj, v videoteki DKino in naročniških videotekah (Pickbox, Voyo, Minimax+  ter HBO OD in HBO GO) pa so na voljo tudi dodatne TV-vsebine. S storitvijo TViN se lahko TV-programe spremlja prek računalnika, tablice ali pametnega telefona kjerkoli. Gradbena in montažna dela bo za Telekom Slovenije izvajalo podjetje GVO in njihovi podizvajalci.

Do poletja bodo tako na optično omrežje priključena naselja Strahomer, Vrbljene, Tomišelj (od hišne številke 21 do 36 C), Iška vas, Iška, Iški Vintgar, Gornji Ig, Kot, Staje, Iška Loka in zahodni del Iga. Jeseni 2016 se bodo dela izvajala v Zapotoku in Visokem, na ostalih območjih pa v letih 2017 in 2018.

Za podrobnejše informacije v zvezi z izkopom se lahko krajani obrnejo na vodjo izgradnje Roberta Peršina, na številko 031 681 984. Več informacij o ponudbi Telekoma Slovenije pa dobijo tudi v Telekomovih centrih,  041 700 217, kjer lahko želene storitve tudi naročijo. Krajanom so za dodatne informacije svetovalci Telekoma Slovenije 24 ur na dan na voljo tudi na brezplačni številki 080 8000 ali na e-naslovu info@telekom.si.

Telekom Slovenije je v aprilu 2016 pričel izvedbo gradbenih del, ki so potrebna za gradnjo optičnega omrežja v naseljih: Strahomer, Vrbljene, Tomišelj (od hišne številke 21 do 36 C), Iška vas, Iška, Iški Vintgar, Gornji Ig, Kot, Staje, Iška Loka in zahodni del Iga. Krajane, ki želijo v prihodnje uporabljati optično omrežje, vendar od glavne trase omrežja do svojih hiš še nimajo cevne povezave oziroma TK-kanalizacije, Telekom Slovenije obvešča, da je potrebno izvesti izkope sočasno z izgradnjo glavne trase. Ker se na terenu večinoma pojavljata dva tipična primera izgradnje hišnega TK-priključka, sta priloženi skici izvedbe. Telekom Slovenije bo brezplačno poskrbel za izgradnjo TK-priključka s stigmaflex cevjo (premer: 50 mm), v fazi gradnje glavne trase optičnega kabelskega omrežja kasneje pa tudi za kable in drugo opremo, ki je potrebna za priklop.

 

Priloge:

MS Office Word 2007-2010
Telekom – skica
62968_telekom-skica.docx (78,2 KB)

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …