Domov / Lokalno / 20-LETNICA DRUŠTVA PODEŽELSKIH ŽENA IVANJŠČICE

20-LETNICA DRUŠTVA PODEŽELSKIH ŽENA IVANJŠČICE

Članice Društva podeželskih žena Ivanjščice so danes, v sklopu ivanške tržnice v Ivančni Gorici, praznovale 20-letnico njihovega aktivnega delovanja. Uvodoma je zbrane nagovorila predsednica društva Marija Erjavec, ki je povedala o zgodovini društva in kako je sploh nastalo druženje podeželskih žena Ivanjščice. »Čas je pokazal, da se moramo izobraževati tudi na področju trženja. Preko društva skušamo prodati tudi viške, ki nam ostanejo na kmetiji. Prav druženje v našem društvu, obisk raznih dobrih praks v Sloveniji in po svetu, je pripomoglo, da se tudi na naših kmetijah razvijajo razne dopolnilne dejavnosti. Prav ženske velikokrat pripomoremo, da na kmetijo pridejo novosti, ki izboljšujejo status kmetije in omogočijo boljše življenje. Pred desetimi leti smo našemu nazivu dodale ime prelepe rože Ivanjščice. Pod tem imenom se zelo dobro počutimo. Smo velike prijateljice in ni je sile, ki bi nam onemogočila, da izpolnimo vse, česar se lotimo. Naše druženje nam zelo veliko pomeni«, je še povedala in se zahvalila vsem, ki društvo podpirajo.

Ob tej priložnosti je Tomaž Smole, podžupan Občine Ivančna Gorica v imenu župana Dušana Strnada, Društvu podeželskih žena podelil posebno priznanje v obliki spominskega kovanca Prijetno domače. Spominski kovanec se podeljuje tistim posameznikom in organizacijam, ki imajo izjemne zasluge pri razvoju in prepoznavnosti občine Ivančna Gorica. Smole se jim je v nagovoru med drugim zahvalil za vse, kar so dobrega naredile v teh 20 letih delovanja. Povedal je, da če bi moral strniti 20 let delovanja, razdajanja, žrtvovanja, bi to zaokrožil v dve besedi »morje ljubezni«. »Vaši izdelki so sad ljubezni in zato so tako dobri«, je še zaključil Smole. Posebno plaketo ob njihovem jubileju je zbranim podelila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, čestitkam pa so se pridružili še predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Cvetko Zupančič in članice sosednjih društev podeželskih žena.

Ivanjščice so v sklopu praznovanja pripravile razstavo jedi, pokušino peciva, razne delavnice za mlade in starejše, (prikaz klekljanja, vezenja, izdelovanja cvetja iz različnih materialov). Vsak obiskovalec je lahko prejel tudi simpatično darilo. Za vse zbrane so pekle ivanški »šmorn«. Manjkala pa ni niti rojstnodnevna torta. V sliki in besedi so obiskovalci podoživeli 20-letno delovanje ter uživali v kulturnem programu, med drugim tudi v ubranem petju Stiškega kvarteta, solistke Maje Škufca, citrarke Ane Koželj ter harmonikaš Jože Glavič. V sodelovanju s Krajevno organizacijo Rdečega križa Ivančna Gorica je ob tej priložnosti potekalo zbiranje hrane, z daljšo dobo uporabe, za socialno ogrožene. Izvajali so tudi meritve krvnega sladkorja in tlaka ter praktično prikazali, kako ravnati pri nudenju prve pomoči in oživljanju sočloveka.

 

Fotogalerija >>

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …