Domov / Lokalno / URESNIČITEV VIZIJE O ČISTEJŠI REKI KRKI

URESNIČITEV VIZIJE O ČISTEJŠI REKI KRKI

V nedeljo, 29. maja, se je z nizom dogodkov pod naslovom »Skupaj za čisto reko Krko«, na Krki obeležil zaključek projekta »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Krke – 3. sklop«. Projekt sta v letih 2014 in 2015 izvedli občini Ivančna Gorica in Grosuplje s sredstvi Kohezijskega sklada EU, lastnimi sredstvi in sredstvi Republike Slovenije. S tem se je uresničila vizija pobudnika in velikega prijatelja Krke Avgusta Likovnika in vsebina pisma o nameri, ki so ga ob podobni priložnosti maja leta 2000 podpisali takratni minister za okolje in prostor, župani dvanajstih občin in predstavniki različnih združenj.

Dan se je začel, kot se za reko spodobi, na njenem izviru v Krški jami, s koncertom Big Banda Grosuplje in pevca Blaža Vrbiča, ki so z izvrstnimi interpretacijami nepozabnih uspešnic swinga, jazza, bluesa in soula ustvarili izvrstno atmosfero in pričarali čase Franka Sinatre ob šumenju smaragdne lepotice Krke.

Iz Krške jame so se obiskovalci preko zelenih polj preselili na prizorišče 40. kajakaškega spusta po reki Krki. Veliko število udeležencev in žuborenje reke, ki je v tem delu že bolj živahna ter nestrpno pričakovanje gledalcev, je pričaralo pravi tekmovalni živ žav. Vsi udeleženci so, ob tem kot rezultat projekta gradnje kanalizacije, že lahko videli izboljšanje stanja reke Krke.

V Družbenemu centru Krka pa je bila osrednja prireditev ob zaključku projekta »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Krke – 3. sklop«. Župan Občine Ivančne Gorice Dušan Strnad in direktor občinske uprave Občine Grosuplje Dušan Hočevar sta se zahvalila za dobro sodelovanje izvajalcem in tudi krajanom za potrpežljivost na vseh deloviščih. Skozi številke sta prikazala razsežnosti več deset milijonov EUR vrednega projekta z vsemi učinki in pričakovanji. Več informacij je na http://www.cistakrka.si/. O pomenu tovrstnih projektov je spregovoril predstavnik Ministrstva za okolje in prostor mag. Blaž Mozetič, za dobro sodelovanje pa sta se zahvalila tudi predstavnika izvajalcev Andrej Ivanc, Riko d.d. in Viktor Dolinšek, Komunalne Gradnje Grosuplje. Pomen projekta najbolje zaokroži misel uvodnega govorca, predsednika KS Krka Romana Mestnika: »Upam, da bobri niso prišli le na obisk, ampak ostanejo za vedno v naši zeleni dolini«.

Zadnje dejanje slovesnosti pa je bil poklon pobudniku očiščenja reke Krke Avgustu Likovniku, ob 10-letnici njegove smrti in 90-letnici rojstva. Častni občan občine Ivančne Gorice in častni krajan Krke je bil vsestranska osebnost, nekdanji uspešen športnik in turistični delavec, zato so se mu poleg svojcev in domačinov poklonili tudi predsednik Kegljaške zveze Slovenije Milan Kurelič in predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja. Zahvalili so se mu tudi lokalni predstavniki Jože Kozinc in »Gustijeva« prijatelja Pavel Groznik ter Boris Prokofjev. Slednji je tudi avtor doprsnega kipa Avgusta Likovnika, ki je bil ob tej priložnosti odkrit. Avgust Likovnik je bil vizionar, človek, ki ni poznal besede ne. Imel je ogromno idej in energije in znal je povezovati ljudi. Pred mnogimi leti je dal pobudo, ki jo je uresničilo današnje vodstvo obeh občin, s tem pa se je uresničila njegova želja, da bodo tudi po njegovi smrti skrbeli za reko Krko in ohranjanje naravne in kulturne dediščine.

Fotogalerija koncert Big band Grosuplje >>

Fotogalerija 40. spust po reki Krki >>

Fotogalerija Skupaj za čisto reko Krka >>

Fotogalerija odkritje doprsnega kipa Avgustu Likovniku >>

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …