Domov / Lokalno / ENAJSTIČ S KOLESI PO RIMSKI CESTI

ENAJSTIČ S KOLESI PO RIMSKI CESTI

Skupina približno 80 kolesarjev, se je v soboto, 11. junija izpred ploščadi banke v Ivančni Gorici, s spremstvom gasilskih in medicinskih vozil, že enaindvajseto leto zaporedoma podala po trasi Rimske ceste od Ivančne Gorice do Dvora pri Žužemberku. Organizatorji dveh prijateljskih občin, Turistično društvo Ivančna Gorica, OTZ Ivančna Gorica, Zavod Prijetno domače in Turistično društvo Suha krajina, si za pripravo in izvedbo letošnjega popotovanja zaslužijo vse pohvale.

Kolesarje 21. tradicionalnega, zgodovinsko rekreativnega popotovanje je z zgodovino, znamenitostmi, številnimi najdbami in ostanki te znamenite ceste, seznanil izjemen poznavalec kulturne dediščine in zgodovine teh krajev ter obenem častni občan občin Ivančna Gorica in Žužemberk, Leopold Sever. Zbrane so na startu pozdravili tudi predsednik TD Suha Krajina Vlado Kostevc, predstavnik TD Ivančna Gorica Franc Kalar in direktor Zavoda Prijetno domače Miha Genorio.

Ob nekdanji cesarski trgovski poti so bili kolesarji sprejeti in pogoščeni v Gorenji vasi, Bojanjem Vrhu, Kobiljeku, Valični vasi in Vrhu pri Križu, ogledali so si tudi številne naravne in kulturne znamenitosti, med katere sodi tudi lipa iz 14. stoletja v Valični vasi in Naralov pil v Trebči vasi. Na cilju okoli 25 km dolge poti je sledilo skupinsko fotografiranje, ogled muzejske zbirke in znamenite železarne na Dvoru.

Organizatorji so za petkratno udeležbo podelili možnarja, ki so ga prejeli Vesna Orehek, Milan Grčman, Gašper Lah, Živa Batis, Nejc Batis, Črt Šparl, Monika Šparl in Goran Galavanič. Za desetkratno udeležbo sta možnarja prejela Andrej Nose in Milan Sirk, medtem ko je za dvajsetkratno udeležbo posebno priznanje prejel Franc Kalar. Med dobitnike praktičnih nagrad so se zapisali tudi najmlajši kolesarji Gaber, Lovro in Ula Virant, Črt Šparl, Aleks Galavič, Jure Petje, Gašper Petje, Tobija Črnivec in Jurij Virant ter najizkušenejši kolesarji Leopold Sever, Franci Godlar, Dušan Mikec, Franc Kalar, Matija Hrovat in Andrej Klemenčič ter kolesarke Marija Borštar in Olga Blatnik.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …