Domov / Lokalno / PEVCI TUDI LETOS ZAPELI NA TABORU SLOVENSKIH PEVSKIH ZBOROV

PEVCI TUDI LETOS ZAPELI NA TABORU SLOVENSKIH PEVSKIH ZBOROV

Včeraj se je s koncertom združenih moških, ženskih in mešanih pevskih zborov končal tradicionalni že 47. Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Tudi letos se je praznik slovenske pesmi začel s sobotnim koncertom zamejskih zborov in slovenskih zborov iz tujine, vrhunec pa je bil skupni nastop približno 100 zborov iz Slovenije in zamejstva, ki so nastopili pod letošnjim osrednjim geslom »Jaz sem si pa nekaj zmislu…«. Pevke in pevce je nagovoril minister za kulturo RS, Anton Peršak. Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični je je najbolj množično zborovsko srečanje v Sloveniji in brez dvoma edinstvena prireditev v občini Ivančna Gorica. Predsednik tabora Jernej Lampret je med drugim povedal: »Veseli smo, da bo ta slavnostna pesem zadonela na tem mestu v Šentvidu pri Stični, v kraju, ki simbolizira zborovsko petje. Že 47. v tradiciji stojimo na tem velikem odru, ki je preživel vse politične in druge spremembe. Z vašo pripravljenostjo, dragi pevci, pesem in kulturo postavimo vedno v osebnostni privilegij pevca in potrebo po tradiciji slovenskega jezika Slovencev doma in po svetu. Naša prva naloga je, da kulturnemu prostoru povemo, da je nas pevcev veliko in da znamo peti. Zato naj ekran še naprej drži simbolično ogledalo v vsaki hiši doma in po svetu željne slovenske pesmi.«

Ob tej priložnosti je za 40. udeležbo na taboru podelil jubilejno plaketo Moškemu pevskemu zboru Papirničar Jagnjenica. Osrednji letošnji govornik, minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak je v govoru povedal: »Slovenci vemo, da je ljubiteljska kultura s katero je stoletja živelo in se utemeljevalo prebivalstvo naše dežele, usodno povezana z razvojem naše družbe in želje po lastni državi in je zato še vedno pomemben del naše identitete. Jezik in ljudska kultura sta bila legitimacija na osnovi katere je Primož Trubar lahko zasejal seme nacionalne ideje in nacionalne zavesti in ta kultura še vedno živi. Zborovsko petje prav gotovo sodi med najbolj žlahtne kulturne tradicije, ki združuje dve ljubezni – ljubezen do glasbe in ljubezen do slovenske besede, do jezika. Oboje nas obdaja že od mladosti in nas nato spremlja kot kulturno in umetniško ustvarjanje in družabno življenje skozi celo življenje. Ravno tabor v Šentvidu pri Stični med seboj povezuje pevce že 47 let in je glede na množično udeležbo in številne druge okoliščine visoka šola sodelovanja, organizacije, vztrajnosti in ne nazadnje neizmerne ljubezni do kulture, jezika, glasbe… Priznanje vsem organizatorjem in vam sodelujočim, oboji ste za vse nas dober in posnemanja vreden zgled,« je še povedal Peršak.

»Jaz sem si pa nekaj zmislu …«
Programski vodja tabora Stane Peček je letos pripravil zborovsko spevoigro z naslovom »Jaz sem si pa nekaj zmislu…« Nekatere pesmi je prepesnil Marjan Belina, orkestriral pa jih je Franc Kuharič. Nastopali so združeni ženski, moški in mešani pevski zbori, otroški in mladinski pevski zbor Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični z zborovodkinjo Simono Zvonar, otroški pevski zbor Osnovne šole Stična z zborovodkinjo Urško Petek, solist s kitaro Žan Ograjšek, vsi pod vodstvom dirigenta Igorja Švare.

Program koncerta je tudi letos obogatila domača Folklorna skupina Vidovo, z glasbeno spremljavo pa je sodeloval Policijski orkester. Direktni televizijski prenos na TV Sloveniji pa je iz Šentvida pri Stični in občine Ivančna Gorica ponesel glas slovenske pesmi širom po domovini.

Veličastnega koncerta zborovske glasbe se je udeležil tudi župan Dušan Strnad, ki je kot župan občine gostiteljice ponosen, da slovenska pesem praznuje v občini Ivančna Gorica, kjer življenje teče prijetno in domače. Njegova želja je, da bi pevci še dolgo prepevali in da bi se vedno znova vračali v Šentvid pri Stični. Pesem naj bo tista, ki nas bo še naprej družila in povezovala.

Fotogalerija >>

About Novinar

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …