Domov / Lokalno / PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI NA KOPANJU

PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI NA KOPANJU

25. junij leta 1991. To je bil dan, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan je bila sprejeta Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Spomin na ta dan, na ta veliki praznik za vse nas Slovence, so na Kopanju obeležili v petek, 17. junija 2016, s proslavo ob dnevu državnosti, to pa je bila lepa priložnost tudi za odprtje Prešernove spominske sobe v kašči.

Proslave so se udeležili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, častni kanonik in župnik Janez Kebe, prof. Jakob Müller s soprogo, predsednik Krajevne skupnosti Račna Rajko Palčar, soustvarjalec ureditve Prešernove spominske sobe umetnik Klemen Benedik, občinski svetnice in svetniki Občine Grosuplje ter številni tamkajšnji krajani in drugi obiskovalci.

Pozdravljena Slovenija je bila pesem, ki so jo uvodoma zapeli združeni pevski zbori, v sestavi Mešanega pevskega zbora Kopanj, Mešanega pevskega zbora Račna, Ljudski pevci Zarja in Mlada zarja ter otroškega pevskega zbora. Za tem smo prisluhnili še nekaj pesmim in recitacijam, prav vse so opevale in bile namenjene naši lepi Sloveniji, naši lepi deželi. Nastop Otroške folklorne skupine Račna pa je prepletal prizore iz Prešernovega življenja.

Ta dan smo namreč praznovali dan državnosti, slovesno pa smo odprli tudi Prešernovo spominsko sobo v kašči, ki jo je uredilo Turistično društvo Kopanj. Vemo, da je France Prešeren del svojega življenja preživel tudi na Kopanju, pri svojem stricu.

Predsednica Turističnega društva Kopanj Olga Gruden je ob tem povedala, da se je kašča uredila že leta 2010, takrat pa se je sprejela tudi odločitev, da bodo njen zgornji del preuredili v spominsko sobo. Zahvala, da jo ta dan res lahko odpiramo, pa gre profesorju Jakobu Müllerju za neprecenljiv prispevek k tej sobi in umetniku Klemenu Benediku za vse kar je v njej poslikanega, pa tudi za nekaj kosov pohištva, za nekaj razstavnih predmetov in nenazadnje za maketo. Hvala tudi njegovi soprogi Sabini Benedik ter Ivanki Šircelj Žnidaršič za vse napotke in znanje, ki sta ga pri tem prispevali. Zahvala pa gre tudi kanoniku Janezu Kebetu, ki je omogočil uporabo prostorov, županu dr. Petru Verliču za vsakoletno dotacijo turističnemu društvu in nenazadnje vsem, ki so kakorkoli pripomogli k ureditvi spominske sobe.

Zbrane na proslavi je nagovoril župan dr. Peter Verlič, ob tem pa se vsem nastopajočim tudi zahvalil za čudovit večer, za čudovito doživetje dneva državnosti, ki so ga pripravili. V naši občini sta zemljepisno gledano kratek čas zgodovine živela dva velika moža, Primož Trubar in France Prešeren. Tega bi se morali bolj zavedati in na to biti tudi ponosni. »Ta spominska soba pa bo gotovo prispevala k temu, iskrene čestitke!,« je dejal župan. »Zavedati pa se moramo tudi svoje domovine in svoje države Slovenije. Pred 25 leti smo jo ustvarili. In domovina, država, to je vrednota. Tako kot je vrednota dom, družina, kamor se lahko zatečeš, tako je tisto, kar imaš, tudi domovina, država,« je še dejal župan in dodal, naj bomo na Slovenijo, ki je v osrčju Evrope, ponosni. Je samostojna država, je lepa, ima planine, ima zelene doline, ima morje.

Župan je vsem zaželel še naprej lepo proslavljanje dneva državnosti ter vsem iskreno čestital tudi ob občinskem prazniku Občine Grosuplje. »Praznujmo ponosno, praznujmo z optimizmom, praznujmo z dobro voljo, spoštujmo razlike, saj nas te bogatijo,« je še dejal župan.

Na Kopanju je vse lepo pozdravil tudi kanonik Janez Kebe. »Tukaj je bil Prešeren, tukaj je ministriral, tukaj se je naužil tiste krščanske misli, ki jo je izpovedal v vseh težavah življenja. Posebej, ko mu je umrl njegov najboljši prijatelj, Matija Čop,« je dejal kanonik Janez Kebe, profesor Jakob Müller pa nam je več povedal o sami ureditvi spominske sobe.

Ob koncu proslave je sledil še slavnostni prerez traku, Prešernovo spominsko sobo v kašči pa si sedaj lahko ogledamo prav vsi. Skozi prireditev nas je popeljala Jana Božič.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …