Domov / Lokalno / SKUPAJ UMIRJAMO PROMET V OBČINI GROSUPLJE

SKUPAJ UMIRJAMO PROMET V OBČINI GROSUPLJE

Občina Grosuplje je v okviru prizadevanj za večjo prometno varnost občanov, med katerimi so najbolj ranljivi prav otroci, v Šmarju – Sapu skupaj s podjetjem Sipronika in Zavarovalnico Triglav postavila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« MHP50. Odslej bo v naselju Šmarje – Sap, kjer so v preteklih letih obravnavali dve prometni nesreči s telesnimi poškodbami, promet potekal varneje. S tem bo povečana predvsem varnost učencev bližnje Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje – Podružnica Šmarje – Sap. Prikazovalnik je del vseslovenskega projekta »Skupaj umirjamo promet«, v sklopu katerega bo ob sofinanciranju največje slovenske zavarovalnice 19 slovenskih občin aktivno umirjalo promet v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh.

Po podatkih slovenske policije je hitrost vozila najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Zato je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja ter učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic. Na pobudo podjetja Sipronika ter v sodelovanju Zavarovalnice Triglav in slovenskih občin, med katerimi je tudi Občina Grosuplje, je tako nastal projekt Skupaj umirjamo promet, katerega glavni cilj je počasnejša vožnja v okolici šol in vrtcev, kjer so najbolj izpostavljeni predvsem najmlajši pešci.

Mirnejši promet v Šmarju – Sapu

V Občini Grosuplje je po novem nameščen prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« v naselju Šmarje – Sap v bližini Podružnične šole Šmarje – Sap, ki jo obiskuje približno 360 otrok. Šola je v središču Šmarja – Sapa ob glavni Ljubljanski cesti, kjer je pretočnost prometa precej velika. Večina otrok v šolo prihaja samostojno, zato je povečana previdnost voznikov na tem odseku nujna. Zraven šole je tudi Vzgojno-varstveni zavod Kekec Grosuplje – Enota Pika Šmarje – Sap, ki ga obiskujejo otroci, stari od 3 do 6 let, kar zahteva še dodatno pozornost vozil, ki peljejo mimo. »Vsi ukrepi, ki pripomorejo k večji varnosti v prometu, so dobrodošli. Eden takšnih je zagotovo tudi merilnik, ki smo ga namestili v bližini šole in vrtca v Šmarju – Sapu. V bližini šol moramo biti vozniki še posebej pozorni na najmlajše, toliko bolj ob začetku šolskega leta, ko se nekateri otroci na pot v šolo in domov odpravijo prvič,« je po postavitvi prikazovalnika povedal župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič.

V preteklosti na odseku Šmarje – Sap–Cikava že nesreče.

Policisti so na odseku med Šmarjem – Sapom in Cikavo v zadnjih dveh letih obravnavali pet prometnih nesreč. V njih sta se dva pešca telesno poškodovala, druge nesreče pa so se končale z materialno škodo. Ker skozi naselje poteka šolska pot, dogajanje na cesti skrbno spremlja tudi občinska inšpekcija in redarska služba. Ta je zaznala več kršitev voznikov, med katerimi sta najpogostejši prekoračitev hitrosti in vožnja skozi rdečo luč na semaforju. Občina je zato na razpis Sipronike in Zavarovalnice Triglav za sofinanciranje postavitve prikazovalnika hitrosti »Vi vozite« prijavila naselje Šmarje – Sap.

Prijazen preventivni ukrep.

Pametni prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 spadajo v kategorijo prijaznih preventivnih ukrepov za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. »Prikazovalniki hitrosti, ki jih v okviru tega projekta nameščamo na šolske poti, voznike pohvalijo za zgledno vožnjo ali jim pokažejo, da njihovo ravnanje za volanom ni primerno. Sistem hkrati tudi shranjuje in obdeluje podatke o prometu, ki jih bomo prikazovali na posebnem spletnem portalu. S tem želimo omogočiti, da so aktualni podatki o voznih navadah ves čas dostopni. Pokazati želimo, kako sistemska vključitev merilnikov pozitivno vpliva na zmanjševanje hitrosti v območjih umirjenega prometa,« pojasnjuje direktor Sipronike Marjan Kržišnik. Podatke, ki jih prikazovalnik zbira, bodo lahko v občini uporabljali za načrtovanje najrazličnejših ukrepov urejanja prometa na širšem območju lokacije, kjer je nameščen. V avli podružnične šole bo poleg tega trajno nameščen računalniški zaslon za prikaz statističnih podatkov o hitrostih in številu vozil na cesti pred šolo.

Za čim manj nesreč.

V Zavarovalnici Triglav si že vrsto let z različnimi aktivnostmi prizadevajo za večjo prometno varnost. Tako so skladno s svojimi temeljnimi vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in družbena odgovornost, podprli postavitev prikazovalnika hitrosti v Šmarju – Sapu. »Zavedamo se, da so otroci še posebej ranljiva skupina v prometu in da lahko hitro pozabijo na pravila, če kaj zmoti njihovo pozornost. Želimo si, da bi bile šolske poti čim varnejše. K temu lahko pripomorejo tudi prikazovalniki hitrosti, zato smo se odločili, da podpremo njihovo postavitev na kritičnih lokacijah,« je dejal Aleš Klement, direktor Območne enote Ljubljana Zavarovalnice Triglav.

Od junija do septembra bodo tako slovenske občine, podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav opremili 19 nevarnih cestnih odsekov in s skupnimi močmi poskrbeli za (še) večjo varnost vseh udeležencev v prometu.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …