Domov / Lokalno / STARODOBNIKI NA POTI OD PEKINGA DO PARIZA NAVDUŠILI TUDI NA NAŠIH CESTAH

STARODOBNIKI NA POTI OD PEKINGA DO PARIZA NAVDUŠILI TUDI NA NAŠIH CESTAH

Včeraj so udeleženci vzdržljivostnega relija starodobnikov »Rally Peking to Paris 2016« zapeljali tudi po cestah v občini Ivančna Gorica. Marsikateri ljubitelj starodobnih vozil je ob trasi dirke med Obolnim in Ivančno Gorico lahko užival ob pogledu na jeklene konjičke, med katerimi so bili najstarejši krepko čez 90 let.

Udeleženci prestižnega, največjega relija starodobnikov, so se na več kot 13.600 km dolgo pot podali 12. junija iz glavnega mesta Kitajske. Cilj relija bo v nedeljo 17. julija v francoski prestolnici, od ponedeljka do danes pa jih je pot vodila tudi po Sloveniji. Včeraj popoldne so prečkali občino Ivančna Gorica, kjer je na območju Krajevne skupnosti Metnaj potekala t.i. točnostna vožnja s startom v naselju Gozd-Reka in ciljem v Mekinjah nad Stično. Po cilju so starodobniki pot nadaljevali do Ivančne Gorice in nato po avtocesti proti Ljubljani, kjer je bil cilj drugega dne na slovenskih cestah.

Po enem mesecu na reliju sodeluje le še okrog 100 od 115 prijavljenih posadk, iz 25 držav in iz vseh kontinentov. Med sodelujočimi vozili ni več najstarejšega znamke American La France, letnik 1915, tako je sedaj najstarejše sodelujoče vozilo znamke La France Tourer Speedster, letnik 1917. Vozila so razvrščena v kategorije po letu izdelave. V prvi kategoriji so avtomobili izdelani pred letom 1931, v drugi tisti, ki so bili izdelani med letoma 1932 in 1941, ter v tretji vozila, narejena med letoma 1942 in 1975. Slednja so razdeljena še v dva razreda za avtomobile s prostornino motorjev do 2000 ccm in nad 2000 ccm.

Kot pravijo udeleženci gre pri sodelovanju na dirki bolj kot za tekmovalnost za uživanje v vožnji, druženju in spoznavanju dežel, ki jih obiščejo. Prepričani smo lahko, da se jim bo v spomin vtisnila tudi slikovita pokrajina, ki so jo lahko spoznali med dirko po občini Ivančna Gorica.

Fotogalerija

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …