Domov / Lokalno / PODPIS DOGOVORA O IZVEDBI AKCIJSKEGA NAČRTA DELA Z MLADIMI KMETI

PODPIS DOGOVORA O IZVEDBI AKCIJSKEGA NAČRTA DELA Z MLADIMI KMETI

V Šentvidu pri Stični, natančneje na kmetiji Ostanek Heric v Velikih Pecah, so minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan, Rok Damijan, predsednik Zveze slovenske podeželske mladine in Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, danes, 20. julija, slavnostno podpisali dogovor o izvedbi akcijskega načrta dela z mladimi kmeti za obdobje od 2016 do 2020. Akcijski načrt opredeljuje konkretne naloge vseh treh ustanov, ki bodo mladim kmeticam in kmetom vzpostavile pogoje za uspešno delo na kmetijah.

Uvodoma so se zbrani gostje sprehodili in si ogledali kmetijo Ostanek Heric, ki se razprostira na 6 hektarjih obdelovalnih površin, od tega 4 ha vrtnin in 2 ha poljščin. Zaradi prodaje na tržnici, se usmerjajo predvsem v pridelavo sezonske zelenjave. Mlada prevzemnica kmetije Damjana Ostanek Heric je povedala, da je bistvo vsakega mladega, ki prevzema kmetijo znanje, ki ga je pridobil od svojih staršev in prednikov, pozitiven odnos do kmetije in družinskih članov.

Zbrane je pozdravil in nagovoril tudi podžupan Občine Ivančna Gorica, Tomaž Smole, ki je med drugimi dejal, da je Občina Ivančna Gorica kmetijska občina. Veseli ga razvoj na tem področju, občina pa tudi del proračunskih sredstev namenja za razvoj kmetijstva. »S kmetijo Ostanek Heric se že dalj časa, vsako soboto, srečujemo na Tržnici v Ivančni Gorici. Tržnica je ena izmed projektov občine, ki na zelo konkreten način spodbuja in omogoča kmetovalcem, da svoje pridelke lahko ugodno prodajo«, je zbranim dejal Smole in jim zaželel prijetno in domače počutje.

Minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan je ob današnjem podpisu dogovora o izvedbi omenjenega akcijskega načrta povedal, da ta družbeni dogovor ob združitvi vseh dosedanjih ukrepov na področju kmetijstva prinaša tudi zavezo, da se z njim omogoči boljši položaj predvsem mladim kmetom in prevzemnikom kmetij. Hkrati pa bodo mladim kmetom, ki se bodo pridružili temu načrtu, omogočili ne zgolj prijavo na razpise, ampak tudi vodstvo do konca programskega obdobja. Vsako leto jih pričakujejo do 260, na navedeni način pa bodo ustvarili skupino do dva tisoč kmetov, ki se bo pridružila dosedanjim 4200 kandidatom za subvencije. Strokovna skupina, sestavljena iz predstavnikov vseh treh institucij pa bo dvakrat letno preverjala ali akcijski načrt poteka tako, kot je bilo zastavljeno. Židan od vseh mladih kmetovalcev, vključenih v njihov program, pričakuje preboj, ki bo podoben preboju, ki ga mladi dosegajo v gospodarstvu.

Rok Damijan, predsednik Zveze slovenske podeželske mladine si želi, da mladi kmetje ne izgubijo upanja, da se prepoznajo v tem akcijskem načrtu in da s skupnimi močmi dosežejo zastavljen cilj. Veliko rešitev imajo mladi kmetje sami po sebi, ne znajo pa jih izraziti. »Mlade kmete želimo predvsem izobraziti, da bodo ob vstopu na trg znali sebe predstaviti kot mladega kmeta in da se bodo naučili ne samo vrhunsko pridelati svoj izdelek ampak ga potem tudi tržiti«. Zato bodo s strani Zveze podeželske mladine v jesenskem času začeli z nadgradnjo srečanja mladih prevzemnikov kmetije, je še povedal Damijan.

Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije vidi podpis akcijskega načrta kot nadgradnjo dosedanjim ukrepom in delu kmetijsko – svetovalnih služb ter hkrati opredeljuje konkretne naloge vseh treh ustanov oz. podpisnikov, ki bodo mladim kmetovalcem omogočili pogoje za uspešno delo na kmetijah. Za uspešno delo mladih kmetovalcev pa je pomembno tudi znanje in izobraževanje. Saj je na podeželju ogromno znanja, ki pa ni vse usmerjeno v kmetijstvo. Želi si še, da bi podeželje postalo bivalni prostor, kmetija, kamor spada gospodarsko poslopje skupaj s kmetijskim zemljišči in gozdovi. Z njimi je treba upravljati in iztržiti določene dohodke, je še dodal Zupančič.

Fotogalerija

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …