Domov / Lokalno / PODPIS POGODBE ZA PRIDOBITEV GRADBENEGA DOVOLJENJA ZA IZGRADNJO ZADRŽEVALNIK VELIKI POTOK

PODPIS POGODBE ZA PRIDOBITEV GRADBENEGA DOVOLJENJA ZA IZGRADNJO ZADRŽEVALNIK VELIKI POTOK

V torek, 19. julija 2016, je bila med Občino Grosuplje, Ministrstvom za okolje in prostor ter podjetjem Hidroinženiring d.o.o. sklenjena pogodba za presojo obstoječe dokumentacije, dopolnitev in izdelavo nove projektne dokumentacije ter pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo zadrževalnika visokih voda Veliki potok. Vrednost pogodbe je cca. 363.600 evrov z DDV, izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo zadrževalnika Veliki potok pa bo v celoti financiralo Ministrstvo za okolje in prostor.

Zagotavljanje poplavne varnosti Grosupeljsko-Radenskega polja in s tem tudi samega mesta Grosuplje je zasnovano na izgradnji zadrževalnikov visokih voda in kasneje na ureditvi Grosupeljščice v območju mesta. Največji vpliv na izboljšanje poplavne varnosti poseljenega dela Grosuplja ob Grosupeljščici med avtocesto in železniško progo pa naj bi imel prav načrtovani zadrževalnik Veliki potok. Predmet te pogodbe je zato izdelava potrebne projektne in investicijske dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo zadrževalnika, takoj po prejetem gradbenem dovoljenju, ki ga pričakujemo do konca letošnjega leta, pa bo sledil razpis za izbiro izvajalca za gradnjo zadrževalnika, ki se bo pričela v letu 2017.

Z zadrževanjem visokih voda izven Grosuplja se bodo pretočne količine vode precej zmanjšale. Za protipoplavno ureditev Grosuplja pa so poleg zadrževalnika potrebni še protipoplavni ukrepi v sklopu OPPN Grosupeljščica 1 in OPPN Grosupeljščica 2, ki se bodo izvedli po izgradnji zadrževalnika.

Ti protipoplavni ukrepi so naslednji:

  • na večjem območju trase struge se izravna niveleta dna oz. se izvede poglobitev obstoječe struge;
  • na obstoječih zožitvah struge se izvedejo razširitve struge;
  • na določenih območjih se izvedejo visokovodne zaščite;
  • obstoječe brvi se dvignejo na ustrezno višino, prav tako obstoječi mostovi, pri katerih je to potrebno.

Z izgradnjo zadrževalnika Veliki potok in z izvedbo omenjenih drugih protipoplavnih ukrepov na Grosupeljščici bo protipoplavna ureditev Grosupljega v celoti urejena.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …