Domov / Policija / PREGLED DOGODKOV POLICIJSKE UPRAVE LJUBLJANA

PREGLED DOGODKOV POLICIJSKE UPRAVE LJUBLJANA

V zadnjih 24-tih urah je Operativno komunikacijski center PU Ljubljana prejel 172 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 64 dogodkov, s področja javnega reda in miru 58 dogodkov in s področja prometne varnosti 52 dogodkov.

Policisti so med drugim s področja kriminalitete obravnavali 2 drzni tatvini, 3 vlome in 8 tatvin. S področja prometne varnostni so obravnavali 10 prometnih nesreč v katerih je nastala materialna škoda in 1 prometno nesrečo z lahkimi telesnimi poškodbami. Policisti so večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov zasegli 2 osebni vozili. S področja kršitev javnega reda in miru so intervenirali 13 krat na javnem kraju in 6 krat v zasebnem prostoru.

Drzni tatvini:

Včeraj je bila PU Ljubljana ponovno obveščena o tatvinah iz hiše, tokrat na območju Bežigrada. O eni smo bili obveščeni okrog 13.35 na območju Brinja, o drugi pa okrog 18.45 na ulici Pot v Hrastovec. V obeh primerih so storilci oškodovanki zamotili s pogovorom o izvajanju del (v enem primeru postavljanje elektro drogov, v drugem primeru o tlakovanju dvorišča), in jih na tak način zvabili iz hiše. Med tem pa je drugi storilec vstopil v hišo in odtujil vrednejše predmete (v enem primeru nakit, v drugem denar). Opis moškega ki ju je ogovoril: manjše postave, star med 45 in 50 leti, na glavi je nosil temnejša očala, govoril v slovenskem jeziku, na glavi je imel modro kapo s šiltom (lahko tudi črno).

O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani.

Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom svetujemo da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, vizuelno pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. VEDNO naj zaklenejo hišo, objekt, ko le to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«.

V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijso izkaznico ali delovni nalog ipd. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, zunanji izgled, govor), znamko, barvo, tip in reg. št. vozila, s katerim so se neznanci pripeljali, ipd.

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Občane tudi naprošamo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje se jim zdi sumljivo (dajejo videz da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

About admin

Preverite tudi

V NACIONALNI PREVENTIVNI AKCIJI »MOBILNI TELEFON« SODELUJE TUDI OBČINA GROSUPLJE

Nacionalna preventivna akcija »Mobilni telefon« se je pričela v ponedeljek, 14. januarja, in bo trajala …