Domov / Lokalno / POZABLJENE OBRTI POD ŠMARSKO LIPO

POZABLJENE OBRTI POD ŠMARSKO LIPO

V nedeljo, 28. avgusta 2016, je na trgu pred cerkvijo v Šmarju – Sapu potekala prireditev Pozabljene obrti pod šmarsko lipo. Gre za osrednjo prireditev Turističnega društva Šmarje – Sap, zato je obiskovalke in obiskovalce na prireditvi uvodoma lepo pozdravil predsednik društva Jože Grozde. »Prireditev je lepa priložnost, da skupaj obudimo spomin na stare običaje, na stare obrti, na veščine, ki z današnjim časom izumirajo,« je dejal in vse lepo povabil, da se udeležimo tudi nadaljnjih aktivnosti društva.

Šmarčanke, Šmarčane in vse ostale zbrane na prireditvi je lepo pozdravil tudi župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič. Turističnemu društvu Šmarje – Sap je čestital za organizacijo lepe tematsko obarvane prireditve. »In ta današnja prireditev, ki nas spominja na pozabljene obrti, naj nas spomni tudi na to, da brez preteklosti ni prihodnosti,« je še dejal župan in povedal, da je s 1. avgustom začel delovati Medobčinski razvojni center občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje, njegova osrednja naloga pa bo predvsem ta, da poskušamo pridobiti čim več evropskega denarja, tudi za dogodke kot je ta.

Prijetno počutje vsem na prireditvi je zaželel tudi predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar. In prireditev nas je res popeljala kar nekaj let nazaj. Pri svojem delu smo lahko opazovali brusače, furmane, mizarje, sodarja, pletarje, čebelarja, šivilje, čevljarja, vezilje, pletilje, čipkarice, predelovalce lanu, izdelovalca harmonik, popravljavca loncev ter izdelovalce cvetja iz papirja, zobotrebcev in druge.

Posebna zanimivost so bili brusači iz daljne Rezije z nenavadnimi kolesi, prirejenimi za brušenje. Prav tako pa ni bilo mogoče prezreti Šmarskih furmanov, ki so s konjsko vprego prevažali hlodovino. Prireditev je pospremil bogat in zanimiv kulturni program, organizirane pa so bile tudi ustvarjalne delavnice tako za otroke kot tudi za odrasle.

Foto in video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …