Domov / Lokalno / SLOVESNA POLOŽITEV TEMELJNEGA KAMNA ZA NOVO PODRUŽNIČNO ŠOLO POLICA

SLOVESNA POLOŽITEV TEMELJNEGA KAMNA ZA NOVO PODRUŽNIČNO ŠOLO POLICA

Prav na prvi šolski dan, v četrtek, 1. septembra 2016, smo na Polici slovesno položili temeljni kamen za novo Podružnično šolo Polica.

Slovesnosti so prisostvovali župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, pomočnica ravnateljice Osnovne šole Brinje Grosuplje Katja Kmetec, vodja Podružnične šole Polica Marija Podvršič, predsednik uprave CGP Martin Gosenca, predsednik Krajevne skupnosti Polica Mitja Gioahin, župnik Slavko Judež, občinski svetniki in svetnice ter seveda bodoči učenci te šole in njihovi starši, pa tamkajšnji krajani.

Predsednik uprave CGP Martin Gosenca je povedal, da je bilo sredi julija, ko sta z županom dr. Petrom Verličem podpisala pogodbo za izgradnjo podružnične osnovne šole Polica. Sama gradnja zajema gradnjo šole in telovadnice, pa tudi zunanjo ureditev z vsemi dovozi, parkiriščem, avtobusnim postajališčem ter ureditev šolskega dvorišča in zunanjega igrišča. Neto površina objekta je več kot 2000 m2. »In kolikor sem slišal, obstoječa podružnična šola poka po šivih, in prizadevali si bomo, da bo šola res zgrajena v terminskem roku 10 mesecev, in da ne bomo potrebovali niti dneva več,« je še povedal.

Pomočnica ravnateljice Osnovne šole Brinje Grosuplje Katja Kmetec je dejala, da je letošnji začetek šolskega leta res lep in nekaj posebnega. »Vsi smo srečni, ne samo zato, ker se je pričela šola, pač pa zaradi današnjega dogodka, postavitve temeljnega kamna za novo šolo na Polici. Temeljni kamen nam daje slutiti, da gre zdaj pa končno čisto zares. Da smo zelo blizu uresničitve naše skrite želje. Hkrati nas verjetno vse zanima, kakšna šola bo zrasla iz njega. Iz načrtov vemo, da bo čudovita, da bo imela telovadnico, kar pa je za nas najbolj pomembno, da bo imela dovolj prostora za vse,« je dejala.

Poliškim učencem in delavcem šole se je ob tej priložnosti zahvalila za razumevanje, strpnost, podporo, posebna zahvala pa gre tudi ravnateljici Ireni Kogovšek, ki je 20 let verjela v novo šolo, in seveda Občini Grosuplje.

Zbrane je ob tej priložnosti nagovorila tudi vodja Podružnične šole Polica Marija Podvršič. »Ob izvajanju del na zemljišču smo polni optimizma, saj se nam uresničuje dolgoletna potreba in želja po novi šoli in ustreznih pogojih za izvajanje vzgojno izobraževalnega dela,« je dejala. Na pomanjkanje prostora so s predstavniki Krajevne skupnosti Polica opozarjali že leta 2000. Leta 2003 pa je postala šola za izvajanje pouka zares pretesna. Takrat so se starši uprli, otrok niso želeli voziti v Grosuplje, in odločili so se za preureditev veroučne učilnice. Potem so učilnico preuredili v zbornico, ko je pa tudi ta postala pretesna, so postavili kontejner.

»V teh 13 letih ni nikoli zamrlo upanje v gradnjo šole. Ves čas smo se borili, spremljali aktivnosti Občine in vsak najmanjši premik nam je poglabljal vero, da se bo šola res zgradila,« je dejala Marija Podvršič. Povedala je še, da so si za ohranitev šole in pridobitev nove ves čas aktivno prizadevali starši, člani iniciativnega odbora, sodelavci in vodstvo šole. Sedanjemu občinskemu vodstvu je projekt nove šole uspel.

Župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič pa je povedal, da je prvič slišal za Polico, seveda ne za Polico kot kraj, ampak za Polico kot problem, ker ni nove šole, ko je leta 1998 nastopil mandat kot občinski svetnik. In svetniška skupina, v kateri je deloval, si je ves čas prizadevala, da bi do te šole kar čim prej prišlo.

Pred šestimi leti je prišlo novo vodstvo Občine. In prvi projekt, ki smo se ga lotili, je bil ta, ki se je zdel najbolj neverjeten, da bo mestni avtobus vozil v Grosuplje. In ravno pred dvema dnevoma smo slovesno obeležili 5 let linije 3G. »5 let torej že vozi. To je bil projekt, kjer so vsi rekli, da se ne da, mi pa smo rekli, da se da. In to, da se da, da bomo naredili novo šolo na Polici, smo rekli tudi takrat, ko smo imeli na občini prvi sestanek s krajani in člani sveta krajevne skupnosti,« je dejal.

Prvi problem, ki pa je takrat nastal, je bil, kje bo nova šola stala. Pridobiti je bilo potrebno zemljišče. Župan se je na tem mestu zahvalil Krajevni skupnosti Polica in lastnikom zemljišča, ki so se odločili, da zemljo prodajo Občini za gradnjo šole. »S tem je bil 1. gordijski vozel presekan,« je dejal župan in še: »Ostali gordijski vozli pa so se nato začeli odvezovati z bojem z državno birokracijo, šolo je bilo potrebno umestiti v prostor. Tukaj brez sodelavcev na občinski upravi ne bi šlo, največ kilometrov pa je napravil direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar.« Ob tej priložnosti se je zahvalil tudi projektantu šole Rupertu Goletu in izvajalcu predsedniku uprave CGP Martinu Gosenci.

»Danes sveti rumeno sonce na modrem nebu in veselimo se, da drugo leto vstopimo v lepo novo šolo. To bo res praznik, saj je že danes tako lepo, kaj šele bo naslednje leto,« je svoje besede zaokrožil župan.

Pozdravnim nagovorom je sledil osrednji dogodek, ko so si župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, pomočnica ravnateljice Katja Kmetec, vodja šole Marija Podvršič in predsednik uprave CGP Martin Gosenca nadeli čelade, rokavice in položili temeljni kamen za izgradnjo nove Podružnične šole Polica.

Da bodo gradbena dela gladko tekla, je temeljni kamen blagoslovil poliški župnik Slavko Judež.

Prepričani smo, da bo od tega dne dalje šola vsak dan pridno rastla, polni pričakovanja in z največjim navdušenjem pa bodo gradnjo šole gotovo spremljali bodoči učenci te šole. Nova šola bo sprejela 140 otrok od 1. do 5. razreda, imela pa bo tudi šolsko telovadnico ter zunanje igrišče.

Video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …