Domov / Lokalno / REDNO LETNO DELOVNO SREČANJE S PREDSEDNIKI KRAJEVNIH SKUPNOSTI

REDNO LETNO DELOVNO SREČANJE S PREDSEDNIKI KRAJEVNIH SKUPNOSTI

Včeraj se je župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad s sodelavci sešel na rednem letnem delovnem srečanju s predsedniki dvanajstih krajevnih skupnosti. Tudi tokratno srečanje je bilo namenjeno pregledu aktualnih tem in seznanitvi z novostmi pri poslovanju naših krajevnih skupnosti.

Župan je nekaj besed namenil trenutnemu finančnemu stanju občine in uvedbi nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, ki se je letos v naši občini začelo pobirati po novem odloku. Kot je dejal, se je občina morala odločiti za ta ukrep zlasti zato, ker so se zmanjšala sredstva države za financiranje občin. Dodatne vire financiranja občina načrtuje najti tudi na razpisih v novi finančni perspektivi, s tem namenom pa je s 1. septembrom začel delovati tudi Medobčinski razvojni center občin Ivančna Gorica, Grosuplje in Trebnje. Glavna naloga te skupne občinske uprave je uspešno kandidiranje na razpisih in pridobivanja dodatnih sredstev.

Nadalje je župan seznanil predsednike krajevnih skupnosti, da bo zaradi nove zakonodaje na področju javnih naročil, potrebno zimsko in letno vzdrževanje cest v bodoče organizirati kot javno gospodarsko službo. Tako bodo pogodbeni izvajalci zimske službe na krajevnih cestah morali skleniti pogodbo z Javnim komunalnim podjetjem Grosuplje, ki bo od sedaj naprej izvajalo javno gospodarsko službo.

Druga pomembna novost za krajevne skupnosti pa je povezana tudi z asfaltiranjem krajevnih cest. Občina je namreč dolžna pripraviti večletni načrt graditve in obnove občinskih in krajevnih cest. Načrt bo pripravljen na podlagi različnih kazalnikov, ki bodo vplivali na to kdaj bo kakšna cesta v občini na vrsti za obnovo.

Župan je navzoče predsednike še seznanil z nekaterimi projekti, ki so že v teku oz. se bodo začeli izvajati po posameznih krajevnih skupnosti v bližnji prihodnosti. V začetku prihodnjega leta bo država predvidoma začela gradnjo krožišča na Malem Hudem, obljubljena je tudi obnova regionalne ceste od stadiona v Ivančni Gorici do križišča za Stično, ki bo po novem semaforizirano. Spomladi se načrtuje tudi začetek gradnje prizidka k šoli v Višnji Gori. Pripravljajo se manjši projekti kot so gradnja skakalnic na Polževem, športno igrišče v Metnaju, novi kanalizacijski vodi v Stični in Višnji Gori, prav tako so v izdelavi projekti za vodovod Leskovška planota. Spodbudne pa so tudi informacije investitorja daljnovoda Grosuplje-Trebnje, ki se bo tudi začel graditi v prihodnjem letu, kar pa pomeni, da bo v Ivančni Gorici v prihodnje dovolj kvalitetne električne energije.

Kot je še povedal župan Strnad se prihodnje leto načrtuje začeti postopek sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta (OPN). Še to jesen pa bodo v Ivančni Gorici nameščena nova oglasna mesta za plakatiranje in usmerjevalne table.

Predsedniki so na srečanju pridobili vrsto koristnih informacij in navodil za delo, seveda pa že z nestrpnostjo čakajo zaključek razpisa za izvajalca letošnjih asfalterskih del.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …