Domov / Lokalno / BLAGOSLOV OBNOVLJENE CERKVE SV. KRIŽA V TLAKAH

BLAGOSLOV OBNOVLJENE CERKVE SV. KRIŽA V TLAKAH

V nedeljo, 18. septembra 2016, so v zaselku Sv. Križ v Tlakah blagoslovili obnovljeno cerkev sv. Križa. Obnovljeno cerkev je blagoslovil kanonik ljubljanske stolnice Jože Plut, dogodku pa so prisostvovali tudi župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar, pa seveda tamkajšnji krajani in šmarski župnik dr. Bojan Korošak.

»Cerkvica pri Treh križih že stoletja varuje to sosesko. Njeni zvonovi so nas velikokrat obvarovali pred hudo uro. Žal pa je zob časa načel njeno podobo, zato je padla odločitev, da jo obnovimo,« so povedali krajani.

V jeseni 2015 je tako cerkev res dobila prenovljeno streho. Ojačalo se je dotrajane dele ostrešja, zamenjalo letve, dodalo zračni kanal ter zamenjalo kritino. V letošnjem letu pa je cerkev dobila nova okna, njeno zunanjost po novem krasi obnovljena fasada, zamenjali so se dotrajani ometi. Poleg tega lahko zunaj opazimo tudi nova vrata ter obnovljeno stopnišče v zvonik. Notranjost pa je polepšana s prepleskanimi stenami ter temeljito očiščenim pohištvom in oltarjem.

Zahvala, da je danes cerkev lepo obnovljena, gre številnim pridnim in zagnanim posameznikom, krajani pa so se posebej lepo zahvalili tudi župniku dr. Bojanu Korošaku, ki je s svojimi spodbudnimi besedami, nasveti in molitvami bdel nad njihovimi deli, ter Občini Grosuplje, ki je obnovo cerkve sv. Križa finančno podprla preko javnega poziva za sofinanciranje varstva kulturne dediščine.

Župan dr. Peter Verlič pa je povedal, da je Občina Grosuplje cerkev sv. Križa razglasila za kulturni spomenik posebnega lokalnega pomena in jo s tem zaščitila.

Da so uspeli dobiti sredstva, da so cerkev in njeno zunanjost olepšali, je rezultat odličnega sodelovanja med Občino Grosuplje, Krajevno skupnostjo Šmarje – Sap in pa seveda Župnijo Šmarje – Sap. »S tem so tudi pokazali, da jim je mar za našo tradicijo, za našo identiteto, za našo kulturo in za našo vero,« je še dejal župan.

Foto in video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …