Domov / Slovenija/Svet / BODO MESTNI REDARJI PREVERJALI KJE KADITE

BODO MESTNI REDARJI PREVERJALI KJE KADITE

Ministrstvo za zdravje (MZ) pripravlja nov predlog zakona o omejevanju uporabe tobaka, ki bo prepovedal kajenje tudi pred zdravstvenimi domovi, bolnišnicami in šolami. Občinam so predstavili zamisel, da bi nadzor nad izvajanjem protikadilskega zakona podelili kar občinskim redarjem.

Občinski redarji bi nadzirali prepoved kajenja na funkcionalnih zemljiščih pred zdravstvenimi ustanovami in vzgojno-izobraževalnimi ustanovami, torej pred zdravstvenimi domovi in šolami, predvsem pred srednjimi šolami in fakultetami,” vsebino sestanka s predstavniki MZ povzemajo na Skupnosti občin.

Na občinske redarje so se obrnili, ker so prisotni na terenu, razlog pa je tudi njihova uniformiranost in prepoznavnost.

Na MZ so prepričani, da v kolikor se bo redar pojavil pred šolo oziroma zdravstvenim domom, prepovedi kajenja ne bo nihče prekršil,” so nam argumente ministrstva predstavili na skupnosti občin.

Eden od razlogov za prenos pooblastil naj bi bil tudi, da je državnih zdravstvenih inšpektorjev premalo in nadzor zato šepa.

Ob uveljavitvi zakona je imel zdravstveni inšpektorat 128 inšpektorjev, lani jih je za red na zdravstvenem področju skrbelo le še 88. Zmanjšalo pa se ni le število inšpektorjev, pač pa tudi znesek glob, ki jih vsako leto izdajo.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …