Domov / Lokalno / 70 LET LOVSKE DRUŽINE GROSUPLJE

70 LET LOVSKE DRUŽINE GROSUPLJE

S pozitivno naravnanostjo in vztrajnostjo je Lovski družini Grosuplje pred 70 leti uspelo, da je ob ustanovitvi v povojnem času leta 1946 začela samostojno in suvereno delovati. Ves čas je bilo njeno delo usmerjeno v pozitivno dolgoročno upravljanje z divjadjo, ki je temeljilo na načelu, da je divjad splošno ljudsko premoženje, da je lov pomembna gospodarska panoga, za lovca pa družbeno in športno delovanje. Lovci Lovske družine Grosuplje so tem načelom sledili. Ves čas so se uspešno prilagajali in se razvijali v koraku z vsemi organizacijskimi in strokovnimi spremembami, ki jih je prinesel čas.

70-letnico svojega delovanja je Lovska družina Grosuplje slovesno obeležila v soboto, 24. septembra 2016, v restavraciji Kongo. Pričetek slovesnosti so naznanile lovske fanfare, župana občine Grosuplje dr. Petra Verliča, predsednika Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janeza Pintarja ter vse zbrane lovke in lovce pa je nato nagovoril starešina Lovske družine Grosuplje Anton Koželj.

Lovska družina Grosuplje je bila ustanovljena 27.07.1946 v gostilni Pri Tončku na Cikavi. Navzočih je bilo več lovcev iz Grosuplja in Šmarja. Prvi predsednik Lovske družine Grosuplje je postal Janez Štrubelj, prvi tajnik pa Lojze Žitnik.

Anton Koželj je povedal, da je 70 let prizadevnega dela vseh članov Lovske družine Grosuplje prineslo obilo uspehov tako na organizacijskem kot tudi na naravovarstvenem in lovskem področju. Število članov se iz leta v leto povečuje, danes štejejo 73 članov. Lovišče njihove družine leži na višinskem pasu med 300 in 600 m nadmorske višine, z mozaično strukturo gozdnih in kmetijskih površin. Razprostira se na 6113 ha, od katerih je 5487 ha lovnih površin, 45 % je gozda. Razpolagajo tudi z več objekti, kot so lovska koča, gostinski objekt, skladišča in krmišča.

V letu 2016 pa so si zastavili kar nekaj novih ciljev. Želijo se bolj približati mladim generacijam, uredili bodo več učnih gozdnih poti v okolici Grosuplja, ob lovski koči nameravajo postaviti objekt za šolo v naravi, omogočiti pa si želijo tudi fotolov. »Imamo velike načrte in če bomo složni kot do sedaj, jih bomo zagotovo uresničili,« je še dejal Anton Koželj.

Župan dr. Peter Verlič je Lovski družini Grosuplje ob tem visokem jubileju iskreno čestital. Dejal je, da je lovec častna oseba, človek z visoko notranjo etično kontrolo. Človek, ki naravo spoštuje, jo varuje. Človek, ki je prijazen do narave, do družbenega okolja in do svojih lovskih tovarišev. Tako pravi njihov etični kodeks, to pa so pravzaprav vrednote, ki bi jih morali upoštevati vsi.

Župan je še dejal, da nas lovci lahko veliko naučijo o naravi, o sobivanju z naravo in da smo lahko na našo lovsko družino ponosni. »Tudi načrti, gospod predsednik, mislim da so pravi. Treba je lovstvo približati mlajšim generacijam, treba je povedati, da je narava naša skupna, da moramo skrbeti za njen trajnostni razvoj. In to so stvari, to so projekti, ki so lepi, prijetni in dobri. Vsekakor bomo na občini te projekte podprli,« je še dejal.

Na slovesnosti sta zbrane nagovorila tudi predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač in tajnik Zveze lovskih družin Ljubljana Milan Velkavrh. Ob tej priložnosti so bila podeljena tudi priznanja, praporščak Marjan Zupančič in starešina Anton Koželj sta slovesno razvila nov prapor, ogledali pa smo si tudi, kako zgleda pravi lovski krst.

Lovci otrokom niso tuji. Z likom lovca se srečajo že v predšolskem obdobju, ko lovec predstavlja nekakšnega junaka, ki Rdečo kapico reši iz volkovega trebuha. Kasneje pa je lovec za njih varuh narave in skrbnik za živali. Kako otroci doživljalo lovca v svoji domišljiji, so nam prikazali učenci Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje pod mentorstvom učiteljice Marte Steklasa. Prireditev pa so z glasbo in petjem popestrili tudi rogisti s Krke in Moški pevski zbor Samorastnik.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …