Domov / Lokalno / LETOS JE JUBILEJNO LETO TUDI ZA STIŠKE GASILCE

LETOS JE JUBILEJNO LETO TUDI ZA STIŠKE GASILCE

Leto 2016 je še posebej slovesno v Prostovoljnem gasilskem društvu Stična, ki letos praznuje okrogli jubilej, 90 let uspešnega delovanja.

V jubilejnem letu so stiški gasilci pripravili odmevno gasilsko reševalno vajo poimenovano »Stična 90«, osrednja slovesnost ob jubileju pa je potekala 9. in 10. septembra. Društvo je ob tej priložnosti sprejelo medse dva nova častna člana, na osrednji svečanosti pa je zbrane člane, goste in krajane nagovorila tudi ministrica za obrambo, Andreja Katič. Župan Dušan Strnad je društvu ob jubileju podelil spominski kovanec Prijetno domače.

Slovesno praznovanje se je začelo s svečano akademijo v dvorani kulturnega doma, na predvečer osrednje slovesnosti. Namenjena je bila zlasti številnim članicam in članom društva, na njej pa so zbrane nagovorili predsednik Jure Strmole, namestnik poveljnika Gregor Kuplenk, župan Dušan Strnad, predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica Lojze Ljubič, poveljnik Gasilske zveze Ivančna Gorica Lovro Markovič in poveljnik štaba Civilne zaščite občine Ivančna Gorica Jože Kozinc.

Društvo je ob tej priložnosti podelilo svojim članom za prizadevno in dolgoletno delo v društvu vrsto priznanj in odlikovanj, posamezni člani pa so prejeli tudi priznanja Gasilske zveze Ivančna Gorica. Vrhunec večera je bila svečana proglasitev dveh novih častnih članov društva. Naziv častnega člana PGD Stična sta prejela stiški opat p. Janez Novak in g. Konrad Schmaus iz pobratenega društva Röbersdorf. Opat Novak je predstojnik samostana v Stični, ki je bil že od nekdaj tesno povezan z delovanjem gasilskega društva, ne nazadnje je imelo društvo ob ustanovitvi pred devetdesetimi leti svoje prve prostore ravno v samostanskem poslopju. Tudi danes društvo tvorno sodeluje s samostansko skupnostjo. Konrad Schmaus pa je že skoraj dvajset let tesno povezan s PGD Stična in je zaslužen za uspešno povezovanje obeh pobratenih gasilskih društev in pobratenih občin Ivančna Gorica in Hirschaid. Ob tej priložnosti so čestitke stiškim gasilcem izrekli tudi predstavniki pobratenega društva iz Pirana in društva iz domače gasilke zveze.

Osrednja svečanost, v soboto 10. septembra, se je začela s slovesno parado skozi Stično, v kateri so poleg domačih gasilcev sodelovali še predstavniki gasilskih društev iz občine Ivančna Gorica, iz sosednjih gasilskih zvez, Nemčije, Madžarske in Hrvaške, med gasilskimi vozili, ki so sodelovala v paradi pa je bilo tudi vozilo Gasilske brigade Ljubljana. Slovesnosti sta se udeležila tudi župan Dušan Strnad in podžupan Tomaž Smole.

Predsednik društva Jure Strmole, je v svojem nagovoru spregovoril o bogati preteklosti društva, aktivnostih s katerimi se ukvarja društvo danes in izzivi, ki jih čakajo v prihodnosti. Navzoče gasilce in krajane so nagovorili tudi gostje.

Župan Dušan Strnad je izrazil veliko zadovoljstvo, da je v občini tako močno razvita gasilska dejavnost, pri kateri pa ima že od nekdaj prav stiško gasilsko društvo posebno vlogo. Ob tej priložnosti je poleg požrtvovalnosti in solidarnosti, ki jo izkazujejo gasilci, izpostavil še eno njihovo lastnost. To je domoljubje in domovinska zavest, ki se je ne nazadnje izkazala tudi v osamosvojitvenem letu pred 25. leti, ko so tudi gasilci odigrali pomembno vlogo pri obrambi mlade države Slovenije. Župan Strnad je društvu ob tej priložnosti podelil spominski kovanec v podobi občinske znamke Prijetno domače, ki ga župan podeljuje posameznikom in organizacijam ob jubilejih in posebnih dosežkih. Kot je dejal, mu je v posebno čast, da bo tudi ta kovanec postal del velike zbirke priznanj in odlikovanj s katerimi se društvo ponaša.

Fotogalerija

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …