Domov / Slovenija/Svet / USODA TRGOVINSKEGA SPORAZUMA CETA V ROKAH ODBOROV DRŽAVNEGA ZBORA

USODA TRGOVINSKEGA SPORAZUMA CETA V ROKAH ODBOROV DRŽAVNEGA ZBORA

Preden bo minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v krogu trgovinskih ministrov EU-ja in Kanade v torek v Luksemburgu potrdil Ceto, bosta o predlogih sklepov za podpis Cete odločala še dva parlamentarna odbora.

Odbora DZ-ja za zadeve EU-ja in gospodarstvo bosta glasovala o podpori predloga vladnega stališča do trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU-jem in Kanado (Ceta). Vlada je po vnosu nekaterih sprememb, nekatere so bili vnesene tudi na zahtevo Slovenije, že v četrtek podprla predloge sklepov.

Tako je med drugim določeno, da bodo Ceto poleg Evropskega parlamenta potrjevali tudi nacionalni parlamenti, prav tako se na začetku ne bo izvajal celoten sporazum, začasno, vse dokler ga ne ratificirajo nacionalni parlamenti, pa ne bo delovalo niti investicijsko sodišče za reševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS).

Sloveniji je v skupno izjavo uspelo vnesti posebno poglavje o vodi, ki med drugim zagotavlja, da EU-ju Kanadi ne bo treba dovoliti uporabe vode v komercialne namene, države pa bodo v celoti ohranile pravico odločati o tem, kako uporabljati in ohranjati vodne vire. V skupni izjavi je zapisano tudi, da se ne bodo znižali standardi na področju varne hrane, vsi uvoženi proizvodi pa bodo morali še naprej izpolnjevati zahteve domače zakonodaje. Poleg Slovenije sive lase Kanadi in Evropski komisiji povzročata še Avstrija, ki zahteva, da je skupna izjava absolutno pravno zavezujoča, in valonski del Belgije, kjer je parlament v petek sklenil, da Cete ne bo podprl.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …