Domov / Lokalno / IVANČNA GORICA GOSTILA PRIDELOVALCE KORUZE IZ VSEH KONCEV SLOVENIJE

IVANČNA GORICA GOSTILA PRIDELOVALCE KORUZE IZ VSEH KONCEV SLOVENIJE

Občina Ivančna Gorica je bila v četrtek, 27. oktobra 2016, prizorišče srečanja pridelovalcev koruze iz vseh koncev Slovenije. Na njivi kmetije Kavšek v Škrjančah, ki je bila skupaj z blagovno znamko Pioneer gostitelj vseslovenskega srečanja pridelovalcev koruze in ostalih obiskovalcev, se je zbralo okrog 800 kmetovalcev, ki so si z velikim zanimanjem ogledali 17. osrednji dan Pioneer koruze 2016.

Semenska hiša Pioneer v Sloveniji pripravlja čez 150 poskusov hibridov koruze in skrbno spremlja razvoj koruze od setve do žetve in na podlagi izkušenj na njivah priporoča sortni izbor koruze za naslednje leto.

Letošnje leto je za podjetje Pioneer še posebej slovesno, saj obeležuje 90-to letnico obstoja. Po besedah direktorja Darka Kereca je koruza poglavitna krmna rastlina na Slovenskem. V letošnjem letu je bilo v Sloveniji posejanih 62.000 hektarjev koruze, od tega je bilo 40 odstotkov pridelane koruze namenjeno za silažo, 60 odstotkov pa za zrnje.

Zbrane je na srečanju pozdravil tudi podžupan občine gostiteljice Tomaž Smole. Povedal jim je da, naj bi se po nekaterih zapisih iz preteklosti ravno v Ivančni Gorici prvič začeli uporabljati železni plugi. »Kmetijstvu smo naklonjeni tudi danes, zato smo še posebej veseli, da lahko gostimo tako eminenten izbor ljudi iz vseh koncev Slovenije v Ivančni Gorici«, je še dodal Smole.

Poleg predstavitev hibridov je istočasno potekala žetev semenskih hibridov, izvedli so še javno tehtanje in vrednotenje pridelkov. V sodelovanju z Biotehniško fakulteto pa je potekal ogled pedološke jame s predstavitvijo profila tal.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …