Domov / Lokalno / Z MRC-JEM URESNIČUJEJO VIZIJO GLOBALNE OBČINE GROSUPLJE

Z MRC-JEM URESNIČUJEJO VIZIJO GLOBALNE OBČINE GROSUPLJE

Gospodarna, Gostoljubna, Globalna, so tri besede oz. trije G-ji, ki opisujejo vizijo razvoja občine Grosuplje. Pri izvajanju posameznih projektov in uresničevanju naših ciljev se te tri besede pogosto prepletajo, kljub temu pa lahko rečemo:

  • Občina bo svojo gospodarnost razvijala v okviru programov: 1. gospodarnosti do naravnih virov (prostora, vode, energije), 2. gospodarnosti do upravljanja proračuna, 3. gospodarnosti do razvijanja družbenih in gospodarskih dejavnosti ter 4. gospodarnosti do trajnostnega razvoja.
  • Gostoljubnost pomeni odprtost občine do sprememb in novih izzivov. Občina bo gostoljubnost razvijala s programi: 1. gostoljubnosti do potreb občank in občanov (kultura, šport, prosti čas), 2. gostoljubnosti do obiskovalcev (razvoj turizma) in 3. gostoljubnosti do naravne in kulturne dediščine (ohranjanje, obnova in zaščita).
  • Globalnost predstavlja usmerjenost občine k širšemu povezovanju. Občina jo izkazuje z naslednjimi programi: 1. globalnost do medsebojnega povezovanja med občinami in regijami doma in v tujini, 2. globalnost do povezovanja v razvojne regije in evropska razvojna združenja, 3. globalnost do sodelovanja v EU programih črpanja evropskih nepovratnih sredstev in 4. globalnost do povezovanja na mednarodni ravni.

Ustanovitev Medobčinskega razvojnega centra (MRC) v sodelovanju z občinama Ivančna Gorica in Trebnje je s svojimi nalogami in usmeritvami korak v smeri tako bolj gospodarne kot tudi gostoljubne občine Grosuplje, prav gotovo in predvsem pa tudi korak v smeri bolj globalne občine Grosuplje.

MRC občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje so uradno odprli 06. oktobra 2016, z delovanjem pa je pričel s 01. septembrom 2016. Vodja MRC-ja Jasmina Selan je ob odprtju povedala, da so primarne naloge tega centra iskanje primernih nacionalnih in evropskih razpisov za vse tri občine, koordinacija celotne prijave vse do oddaje vloge in kasneje tudi koordinacija pridobljenih projektov. Možnosti za občine za kandidiranje na razpisih na EU ravni so, vendar pa je pri tem potrebno poudariti, da v evropski perspektivi 2014 – 2020 poudarek ni na infrastrukturi, temveč na mehkejših vsebinah, medtem ko se infrastruktura kot del zgodbe vseeno lahko vključi v nek projekt. Kot primer je navedla ureditev učnih gozdnih poti, pri čemer bi morali zraven vključiti na primer tudi nek naravovarstveni tabor ter organizirati delavnice, usposabljanja, izobraževanja na tem področju. Povedala je, da so glavna področja, ki jih programi v omenjeni perspektivi pokrivajo: izobraževanje, spretnosti, znanje, vseživljenjsko učenje, varstvo okolja, naravna in kulturna dediščina, energetska učinkovitost, krepitev zmogljivosti in učinkovitosti javne uprave, prilagajanje podnebnim spremembam, trajnostna mobilnost, zaposlovanje, socialna vključenost, mobilnost delovne sile in boj proti revščini. Jasmina Selan pa je ob tej priložnosti k sodelovanju povabila tudi vse naše lokalne akterje, javne zavode, društva.

»Naše področje dela zahteva inovativnost, razvoj nečesa novega, novih projektnih idej. Ključna beseda pri vseh evropskih razpisih je inovacija. In ko sediš sam nekje na občinski upravi, imaš že veliko drugega dela za narediti, težje kreativno razmišljaš in pišeš neke nove zgodbe,« je dejala Jasmina Selan in dodala, da je prav temu namenjen MRC. Za dobre zamisli pa se vedno najdejo tudi sredstva.

Vodja MRC-ja Jasmina Selan s sodelavko Matejo Zupančič, župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar ter župan občine Trebnje Alojzij Kastelic so se že teden kasneje odpravili v Bruselj na dogodek, ki se imenuje Evropski teden regij in mest (European Week of Regions and Cities).

Gre za vsakoleten štiridnevni dogodek, ki uradnikom iz regionalnih in mestnih uprav, strokovnjakom in akademikom omogoča izmenjavo dobrih praks, znanja in izkušenj na področju regionalnega in mestnega razvoja. Dogodka se vsako leto udeleži okoli 6.000 udeležencev in 600 govornikov iz celotne Evrope in zunaj nje, program pa vključuje okoli 100 delavnic, razprav, razstav in dogodkov za navezovanje stikov na temo regionalnega in lokalnega razvoja.

Tam so se tako udeležili različnih delavnic organiziranih s strani Evropske komisije in Odbora regij, prisostvovali pa so tudi več operativnim sestankom in tako med drugim dobili priložnost govoriti z dr. Milanom Zverom, evropskim poslancem in stalnim poročevalcem za program Erasmus +, Violeto Bulc, evropsko komisarko za promet, Aldom Xhanijem, vodjem pisarne ALDE European Association for Local Democracy v Bruslju, dr. Draškom Veselinovičem, predsednikom SBRA, Franzem Schausbergerjem, predsednikom IRE inštituta in mnogimi drugimi. Dodano vrednost aktualnim in poučnim delavnicam so zagotovo dala nova poznanstva, ki so jih ob tem sklenili.

Utrinek iz Evropskega tedna regij in mest, ki so se ga udeležili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, župan občine Trebnje Alojzij Kastelic in vodja MRC-ja Jasmina Selan s sodelavko Matejo Zupančič, si lahko ogledate v spodnjem video posnetku: 

Obisk Bruslja je med drugim vodil tudi k vključitvi v združenje ALDA – Evropsko združenje za lokalno demokracijo in v inštitut IRE – Inštitut regij Evrope (Institute of the Regions of Europe). Občinski svetnice in svetniki Občine Grosuplje so soglasje k vključitvi dali na zadnji seji Občinskega sveta Občine Grosuplje, 26. oktobra 2016. Jasmina Selan je ob tem pojasnila, da je poslanstvo MRC-ja, kot že rečeno, priprava projektov, kandidiranje na nacionalnih in evropskih razpisih. To zajema tudi iskanje projektnih partnerjev, uspeh projektov pa je med drugim odvisen tudi od kakovosti partnerstva. Za pridobivanje dobrih partnerjev se je potrebno vključevati v mreže, kot je ALDA, kot je IRE, ki imajo izkušnje, ki vejo, koga povabiti zraven, če je to potrebno.

ALDA je sicer bila ustanovljena leta 1999 na pobudo Kongresa Sveta Evrope lokalnih in regionalnih oblasti za usklajevanje in podporo omrežja Agencij za lokalno demokracijo. Ima čez 200 članov iz 40 držav. Članstvo v združenju ALDA med drugim prinaša boljše informiranje o programih in o možnostih financiranja, zagotavlja podporo pri iskanju kompetentnih mednarodnih partnerjev za posamezna področja, podporo pri vzpostavitvi partnerstev za posamezen projekt, podporo v odnosih in v komuniciranju z Evropsko unijo, s Svetom Evrope, z Združenimi narodi ter z ostalimi javnimi in privatnimi mednarodnimi inštitucijami.

IRE pa je bila ustanovljena leta 2004 na pobudo profesorja dr. Franza Schausbergerja. Njen glavni cilj je bil ustvariti platformo za občine, regije in podjetja iz vse Evrope, da bi poudarili večji pomen regije in občine v evropski politiki in krepili gospodarski razvoj. S svojimi aktivnostmi in pobudami IRE podpira decentralizacijo in regionalizacijo in zagotavlja strokovno znanje. Trenutno je v IRE vključenih več kot 130 regij, občin in mest kot tudi podjetij iz 21 evropskih držav. Ekipa v Salzburgu nudi svetovanje za regije, občine, podjetja in inštitute. Tudi članstvo v IRE prinaša prednosti, kot so vzpostavljanje osebnih stikov z evropskimi institucijami in drugimi medregionalnimi organizacijami, prav tako omogoča dostop do strokovnega znanja in do raziskovalne dejavnosti IRE (publikacije, znanstveni članki, itd).

MRC občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje trenutno pripravlja svojo spletno stran, ob spremljanju katere bomo redno obveščeni o njegovem delovanju.

Ko govorimo o globalni občini Grosuplje in o njenem odpiranju v svet, pa prav tako ne moremo mimo veleposlanikov, ki obiščejo občino. Nedavno nas je obiskal veleposlanik Azerbajdžana, Nj. eksc. gospod Galib Israfilov, snujejo pa se tudi že novi visoki obiski, ko ne govorimo več le o povezovanju naše občine na evropski ravni, ampak tudi o povezovanju naše občine na mednarodni ravni.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …