Domov / Policija / POLICIJA OD DANES NAPREJ PRECEJ HITREJŠA

POLICIJA OD DANES NAPREJ PRECEJ HITREJŠA

Po letih stagnacije in propadanja policijskega voznega parka je letošnje leto za policiste precej bolj pozitivno, saj so z večjimi javnimi naročili uspeli zapopolniti najbolj kritična področja na področju motornih vozil. Nedavno so pričeli uporabljati tudi nekaj novih zmogljivih terenskih vozil, ki jih je kot zmagovalka razpisa prispevala Toyota oziroma njen slovenski zastopnik.

Danes, v torek 15. novembra, so javnosti razkazali še 30 novih motornih koles BMW R 1200 RT SF, ki bodo namenjeni prometnim policistom. Isti tip motorjev uporabljajo številne policije in reševalne enote po svetu, med drugim denimo v Veliki Britaniji in celo v posameznih zveznih državah v ZDA. Motocikel je v civilni različici pobral tudi številne nagrade za najboljši motocikel na trgu.

Kako krvavo potrebni so bili motorji, priča dejstvo, da so zadnje tovrstno naročilo izvedli davnega leta 2008, pa še takrat so kupili le 14 motornih koles znamke Yamaha, FJR 1300.

SF v imenu pomeni, da gre za policijsko izvedenko. V primerjavi s civilno različico imajo policijski motorji že serijsko ojačane sestavne dele, s čimer so prilagojeni dodatnim obremenitvam, preurejeno imajo tudi ergonomijo stikal, saj so dodana stikala za luči, sireno in radijske zveze, da policistu ni potrebno odmikati rok s krmila. Motorji imajo Brembo zavore z najnovejšim ABS sistemom proti zdrsu zadnjega kolesa in možnost izbire programa za slabo vreme, ki prilagodi delovanja motorja in varnostnih sistemov. Takrat je prenos moči manj sunkovit, sistem proti zdrsu gnanega kolesa pa še bolj občutljiv. Policistu več udobja nudita tudi električno nastavljivi vetrobran in ogrevanje ročk. Policijski motorji imajo tudi različne nastavke za policijsko opremo in seveda vgrajene policijske luči in sireno.

Štirivaljni motor sicer ohranja 92 kW moči (125 KM), ima pa bokserski motor več navora od civilnih 110 Nm. Koliko, niso povedali. Motor tudi že ustreza najnovejšemu euro 4 okoljskemu standardu.

Poleg omenjenih motorjev so prometni policisti odslej bogatejši tudi za osem vozil, ki so namenjena ogledu krajev prometnih nesreč. Od tega je šest vozil manjših dostavnikov (VW caddy). Kot je pojasnil vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun, gre pri nabavi manjših dostavnikov za novost pri policiji, pri čemer so za manjšo ceno lahko nabavili več vozil. Tako bo lahko svojega dobila vsaka postaja prometne policije. Večja dva kombija (VW T6) pa bosta pokrivala po dve postaji.

Policisti so pokazali tudi nova dva hitra prestreznika, civilni vozili, v kateri bodo v kratkem vgradili sistem za nadzor prometa PROVIDA. Skupaj bodo sicer v vozni park sprejeli pet takšnih VW passatov nevpadljivih barv, a z zelo močnimi motorji, ki bodo lovili prehitre voznike po cestnem omrežju, nadzorovali varnostno razdaljo in odkrivali hude kršitve cestnoprometnih pravil. Še devet takšnih vozil so nabavili v zadnjih dveh letih, vsa pa so namenjena zamenjavi iztrošenih prestreznikov starejših letnikov. Za več nadzora nad početjem voznikov bo skrbelo tudi pet novih civilnih dostavnikov, ki bodo imeli v zadku vgrajene radarske sisteme.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …