Domov / Lokalno / ZLATA POROKA ŽENINA MARJANA PRAŽNIKARJA IN NEVESTE JOŽEFE PRAŽNIKAR

ZLATA POROKA ŽENINA MARJANA PRAŽNIKARJA IN NEVESTE JOŽEFE PRAŽNIKAR

V soboto, 26. novembra 2016, sta v Mestni knjižnici Grosuplje svojo zakonsko zvezo z zlato poroko obnovila ženin Marjan Pražnikar in nevesta Jožefa Pražnikar ter si v znak obnovitve svoje zakonske zveze izmenjala prstana in se prvič poljubila na začetku novega zlatega obdobja njunega zakona.

poroka 2

Obnovo zakonske zveze sta sklenila pred pričama sinovoma Danijelom Marjanom in Sandijem, v krogu svojih najdražjih, obred obnove zakonske zveze pa je vodil župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič. Župan je Marjanu in Jožefi Pražnikar ob obnovitvi njune zakonske zveze v svojem imenu in v imenu občine Grosuplje iskreno čestital ter jima zaželel mnogo lepih in srečnih let v zlatem obdobju njunega zakona, veliko sreče, ljubezni, trdnega zdravja ter veliko objemov tistih, ki so njima najbližji in jih imata najraje.

Ob obnovi njune zakonske zveze pa je njuno lepo življenjsko zgodbo z vsemi nami delila njuna vnukinja Manja Pražnikar. »Joži in Marjan danes z nami praznujeta ljubezen, spoštovanje in prijateljstvo, ki med njima traja pravzaprav že pol stoletja. In ob tem sta nam vsem v navdih. V navdih, da s potrpežljivostjo in marljivostjo spoštujemo medosebne odnose, negujemo veselje v zvezah ter ustvarjamo dobro, ki se vedno z dobrim tudi povrne,« je dejala Manja.

Marjan in Joži sta se oba rodila kot najmlajša člana svojih družin, ki pa sta bili zelo različni. Medtem ko je Joži svoje otroštvo preživela v kmečki družini pri Matičkovih na Krki, v družbi osmih bratov in sester, Marjan izhaja iz družine rudarjev. Rodil se je kot najmlajši med štirimi otroci, v vasi Zabukovica. Joži se je že zgodaj naučila ceniti delavnost in tudi življenje v sozvočju z naravo, medtem ko je Marjan otroštvo in mladost preživel ob neprestanem tuhtanju in viharjenju možganov. Prav zato ga je njegov oče pozval, da šolanje nadaljuje v Ljubljani. Tja pa se je nekaj let prej, sicer iz drugih razlogov, preselila tudi Joži. Tako sta se spoznala v cvetu mladosti, ko sta, kot to mladi radi počno še danes, preživela noč na rojstnodnevni zabavi, Marjan s prijatelji, Joži pa v družbi prijateljice in cimre.

Tiste noči na Rudniku sta se prvič zagledala in nikoli več zares umaknila pogleda eden z drugega. Poročila sta se pred 50 leti, 26. novembra 1966, v župnijski cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani. Uradno pa sta se en drugemu zavezala na ljubljanskem Magistratu.

Marjan je Joži odnesel čez prag v majhno sobico z veliko teraso. Njuno prvo domovanje je bilo na nekdanji Titovi, danes Slovenski cesti. Kmalu je na svet prijokal prvi sin Danijel, ki mu je stara mama nadela ime Marjanček. Medtem je starejši Marjan moral na služenje vojaškega roka, a se je na prošnjo Joži in brata Brunija predčasno vrnil. Nato se je lotil študija v Zagrebu in ga ob skrbni roki in podpori Joži, ki je ta čas službovala v osrednjem ljubljanskem zdravstvenem domu, hitro ter uspešno končal. Leta so minevala, meseci so menjavali barve in Joži in Marjan sta se po hudih naporih preselila v drugi dom, na Ulico Turnograjsko, od koder sta vsako novo leto gledala čudovit ognjemet nad Ljubljanskim gradom.

13 let po njuni poroki se njima je rodil še drugi sin Sandi. Ko je začel obiskovati osnovno šolo, sta se Marjan in Joži odločila sezidati vikend v zavetju narave, ravno prav stran od mestnega vrveža. Sprva sta postavila majhno leseno hišo, z dvema pogradoma in manjšim prostorom, leta 1989 pa sta začela z gradnjo hiše, ki danes predstavlja njuno osrednje zavetje, in v kateri so vrata vedno odprta za oba sinova z izbrankama ter vnukinje Leo, Evo in Manjo.

Naselitev v novi dom je najtežje čakala Joži, ki je odštevala dneve do življenja v gozdu, v hiši z vrtom, blizu narave. Zato sta vse konce tedna z lastnimi rokami, ob pomoči sinov in prijateljev zidala njun zdajšnji dom. Vanj sta se preselila pred 20 leti. Od takrat uživata mirno življenje na Polici, kjer sta zdrava, čila in polna ljubezni dočakala tudi zlato poroko. Z ljubeznijo in potrpežljivostjo sta premagala marsikatero težavo, oviro in siv dan.

poroka 3

»V njuni družbi nam nikoli ni dolgčas, saj nas vedno pričakata z odprtimi rokami, modrim nasvetom in polno mizo dobrot. Na njuno besedo pa se lahko kadarkoli zanesemo. Marjan in Joži sta tako ustvarila več kot samo zgleden zlati zakon, v katerem sta si predana, se spoštujeta, se prilagajata en drugemu in sta en drugemu najboljša prijatelja in zaveznika. Ustvarila sta družino, v kateri se cenimo in dobro počutimo. Prav tako z vajinim življenjem danes predstavljata še kako nujen zgled mlajšim parom, da je s pridnim delom, ljubeznijo, spoštovanjem in bistrostjo mogoče ustvariti lepo življenje,« je ob pripovedovanju njune lepe življenjske zgodbe še povedala vnukinja Manja.

Foto in video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Evropski večer v Mestni knjižnici Grosuplje

V petek so  v Mestni knjižnici Grosuplje pripravili Evropski večer z dr. Milanom Zverom, osrednja …