Domov / Lokalno / OBISK MINISTRA ZA SLOVENCE V ZAMEJSTVU IN PO SVETU GORAZDA ŽMAVCA

OBISK MINISTRA ZA SLOVENCE V ZAMEJSTVU IN PO SVETU GORAZDA ŽMAVCA

V torek, 29. novembra je občino Grosuplje obiskal minister za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu Gorazd Žmavc. Z županom dr. Petrom Verličem in direktorjem občinske uprave mag. Dušanom Hočevarjem so govorili predvsem o možnostih realiziranja čezmejnih projektov. Minister ima namreč kot član Vlade RS za to področje veliko stikov s Furlanijo-Julijsko krajino v Italiji, Koroško v Avstriji, predvsem pa s Hrvaško.

obisk

Župan in direktor sta na sestanku izpostavila dva projekta. Pri prvem gre za sodelovanje slovenskih in hrvaških občin ob prometni osi Ljubljana–Grosuplje–Kočevje–Delnice–Reka. V povezavi s tem sta župan in direktor v mesecu juniju letos že obiskala sedež Primorsko-goranske županije na Reki, kjer sta se sestala z namestnikom župana Petrom Mamulo, predstojnikom uprave županije in pristojnim za mednarodno sodelovanje Goranom Petrcem ter predstojnico za pomorstvo, promet in zveze ter pravne zadeve županije Nado Milošević. Župan je že na omenjenem sestanku dejal, da so sicer že bili poskusi povezovanja slovenskih in hrvaških občin na tem geografskem območju, ampak se ta praksa ni nadaljevala v konkretnih oblikah sodelovanja in v možnostih, ki jih odpirajo poti po vključitvi Hrvaške v Evropsko unijo. Poudaril je potrebo po posodabljanju in dograditvi prometne infrastrukture in predvsem po gospodarskem povezovanju ter sodelovanju v turizmu in vseh oblikah dejavnosti v skupnemu interesu. Za uresničitev infrastrukturnih projektov na 3a razvojni osi pa se že dlje časa zavzemajo tudi župani 13 občin od Ljubljane do Kočevja.

Pri drugem projektu gre za traso Ljubljana-Grosuplje-Ivančna Gorica-Trebnje-Novo mesto-Karlovac-Zagreb. Tudi na tem območju bi lahko izboljšali prometno infrastrukturo, tako železnico, ceste kot tudi kolesarske steze, prav tako pa bi lahko šlo tudi za kulturne, športne in druge izmenjave. V tej smeri že deluje novoustanovljeni Medobčinski razvojni center občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje, o tem pa so župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, župan občine Trebnje Alojzij Kastelic in vodja MRC-ja Jasmina Selan s sodelavko Matejo Zupančič že govorili tudi z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc ob obisku Evropskega tedna regij in mest oktobra letos v Bruslju.

Minister Gorazd Žmavc je za oba projekta izrazil zanimanje in bo v okviru svojih zmožnosti tudi sam poskusil narediti pozitiven premik v smeri realizacije predstavljenih projektov.

Župan in direktor sta ministru ob priložnosti spregovorila tudi o težavah, s katerimi se srečujejo tako občina Grosuplje kot tudi druge občine. Gre namreč za črpanje evropskih sredstev, saj do sedaj še ni bilo objavljenih razpisov.

Izrazila pa sta tudi željo, da bi se v finančni perspektivi do leta 2020 več denarja namenilo za infrastrukturo, ne samo za mehke vsebine.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …