Domov / Lokalno / 70 LET AVTO – MOTO DRUŠTVA ŠENTVID PRI STIČNI

70 LET AVTO – MOTO DRUŠTVA ŠENTVID PRI STIČNI

V petek, 9. decembra je v prostorih Turistične kmetije Fajdiga v Temenici potekalo srečanje ob zaključku uspešne sezone 2016 Avto-moto društva Šentvid pri Stični. Ob tej priložnosti je društvo obeležilo tudi 70-letnico delovanja.

Predsednik AMD Šentvid pri Stični Matej Šteh je v uvodnem nagovoru orisal zgodovino in začetke delovanja društva, ki segajo v leto 1946, ko je v Ivančni Gorici začela delovati avto moto grupa, pod vodstvom Franca Kalarja.

Njihov namen je bil zlasti organizirano izobraževanje prvih voznikov avtomobilov in motorjev, dejavnost avtošole pa se je leta 1956 prenesla v Šentvid pri Stični, kjer društvo neprekinjeno deluje do današnjih dni. Kasneje se je dejavnost vzgoje in izobraževanja v prometu opustila in društvo se je povsem posvetilo moto športu, katerega začetki segajo prav v leto 1956, ko je društvo organiziralo prve cestno hitrostne dirke po Šentvidu. V začetku 60-ih let so jim sledile prve dirke v motokrosu na Gradišču nad Stično, leta 1976 pa se je motokros preselil na sedanjo lokacijo v Dolino pod Kalom, bolje poznano kot »Cukarca«. Društvo je v bogati zgodovini nanizalo veliko športnih uspehov, večkrat je prejelo tudi naziv najboljšega organizatorja dirke v posamezni sezoni.

V zadnjem desetletju člani AMD Šentvid pri Stični pospešeno vlagajo v razvoj dirkališča, saj so bili kar štirikrat organizatorji dirke na evropski ravni. Letošnje jubilejno leto je za njih še posebej uspešno, saj se lahko pohvalijo s kar tremi državnimi prvaki in ekipni prvaki. Izpostaviti je potrebno Jana Pancarja, ki je eden najbolj perspektivnih mladih motokrosistov v Sloveniji. Slednji je bil letos tudi član slovenske motokros reprezentance.

Zbrane je ob zaključku pozdravil in nagovoril župan Dušan Strnad, ki je čestital vsem aktivnim članom društva, kot tudi vsem ostalim, ki so kakorkoli pripomogli, da društvo lahko uspešno praznuje tako visok jubilej delovanja. Kot je dejal, so dirke v Dolini pod Kalom eden izmed dogodkov, po katerem je občina še posebej prepoznana. To je bilo moč opaziti tudi letos jeseni, ko je »Cukarca« dobesedno pokala po šivih, saj se je dirke udeležil aktualni svetovni prvak MXGP Tim Gajser. Župan je še poudaril, da so motokrosisti eni izmed uspešnejših športnikov v naši občini in, da so lahko vzor tudi drugim športnikom, ki jih v naši občini ni malo. Ob visokem jubileju je društvu podelil spominski kovanec Prijetno domače.

Društvo je ob tej priložnosti podelilo jubilejne plakete članom-športnim funkcionarjem za dolgoletno in aktivno delo v društvu ter članom-motokrosistom za dolgoletno športno pot in odlične tekmovalne uspehe. Z zahvalami so se zahvalili tudi organizacijam, društvom in sponzorjem s katerimi več let uspešno sodelujejo.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …