Domov / Slovenija/Svet / DOBILI BOMO NOVO REGISTRSKO TABLICO

DOBILI BOMO NOVO REGISTRSKO TABLICO

Iz osnutka pravilnika o registraciji vozil, ki ga ministrstvo za infrastrukturo sicer še usklajuje, je razvidno, da bodo nove registrske tablice za mopede nekaj posebnega. Tako registracijsko območje, kot registrska oznaka vozila bosta označena z rdečimi črkami in številkami.

Registrska tablica bo široka 150 in visoka 110 milimetrov.

Določbe o novih registrskih tablicah bodo predvidoma veljavne od aprila dalje, saj je v skladu s septembra sprejetim zakonom od 01. maja 2017 dalje za mopede s trajno nazivno močjo pogonskega motorja nižjo kot 4 kW in hitrostjo do 25 km/h obvezna registracija in tehnični pregled.

Iz napovedi ministrstva pa je mogoče razbrati, da bo tehnične preglede mopedov po vzoru traktorjev mogoče opravljati tudi na terenu.

Za vožnjo mopedov je v skladu z novim zakonom od 19. novembra že potrebna čelada, vozniki pa se bodo lahko odločili med motoristično ali kolesarsko čelado.

Ne glede na starost voznika pa mora ta v primeru, da vozi moped, katerega konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, vedno nositi vsaj kolesarsko čelado, lahko pa tudi motoristično.

Potniki na mopedu in motornem kolesu morajo biti stari najmanj 12 let, voznik mopeda, ki prevaža potnika, ne sme biti mlajši od 16 let.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …