Domov / Lokalno / KONFERENCA O VKLJUČEVANJU PRIMEROV DOBRIH PRAKS TRAJNOSTNE MOBILNOSTI V NAŠE OKOLJE

KONFERENCA O VKLJUČEVANJU PRIMEROV DOBRIH PRAKS TRAJNOSTNE MOBILNOSTI V NAŠE OKOLJE

V četrtek, 08. decembra 2016, je v Ljubljani potekala konferenca Vključevanje primerov dobrih praks trajnostne mobilnosti v naše okolje. Osnovni cilj trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati motorni promet, s tem pa tudi onesnaževanje, emisije toplogrednih plinov in porabo energije. Trajnostni mobilnosti bi tako lahko rekli tudi »učinkovitejša« mobilnost.

Pomembni premiki se trenutno dogajajo tako na občinskih kot državni ravni, predvsem z izvajanjem celostnih prometnih strategij.

Eden največjih izzivov za občine bo premik od gradnje cest in krožišč k načrtovanju trajnostne prometne infrastrukture, ki bo pešačenju in kolesarjenju dodelila pomembnejšo vlogo. Na državni ravni je trajnostna mobilnost vse bolj prepoznana kot eden ključnih stebrov za doseganje podnebnih ciljev in zmanjševanje onesnaženosti zraka. Korak naprej predstavlja uvajanje enotne vozovnice.

Z namenom, da bi vizijo in cilje na poti k trajnostni mobilnosti lažje uresničevali, je Inštitut za politike prostora izdal zbornik dobrih praks Trajnostna mobilnost v praksi, nekateri primeri iz zbornika pa so bili naknadno predstavljeni tudi na omenjeni konferenci. Eden takšnih primerov je Primer združevanja šolskih prevozov in LPP v Grosuplju, ki ga je na konferenci predstavil direktor občinske uprave Občine Grosuplje mag. Dušan Hočevar.

Konference so se udeležili številni udeleženci, med katerimi je bilo največ predstavnikov občin in izdelovalcev celostnih prometnih strategij. Konferenco so sicer organizirale nevladne organizacije Focus, društvo za sonaraven razvoj, CIPRA Slovenija, društvo za varovanje Alp in Inštitut za politike prostora.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …