Domov / Lokalno / 13. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE GROSUPLJE

13. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE GROSUPLJE

V sredo, 14. decembra 2016, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala 13. redna seja Občinskega sveta Občine Grosuplje. Občinski svetnice in svetniki so med drugim dali soglasje k podpisu sporazuma o sodelovanju pri zagotavljanju izvajanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda na območju občine Velike Lašče, sprejeli Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje«, za predstavnico Občine Grosuplje v Svet javnega socialnovarstvenega zavoda »Dom starejših občanov Grosuplje« so imenovali Marino Rački, imenovan pa je bil tudi šestčlanski uredniški odbor lokalnega časopisa Grosupeljski odmevi v sestavi: Janez Pintar, Matjaž Trontelj, Marija Samec, Gregor Steklačič, Maja Zajc Kalar in Zlatko Jagodič.

Dnevni red je bil naslednji:

  1. Potrditev zapisnika 12. seje Občinskega sveta Občine Grosuplje;
  2. Sklep o soglasju k podpisu sporazuma o sodelovanju pri zagotavljanju izvajanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda na območju občine Velike Lašče;
  3. Osnutek odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje«;
  4. Sklep o imenovanju predstavnika Občine Grosuplje v Svet javnega socialnovarstvenega zavoda »Dom starejših občanov Grosuplje«;
  5. Sklep o imenovanju uredniškega odbora lokalnega časopisa Grosupeljski odmevi;
  6. Sklep o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Grosuplje;
  7. Sklep o ukinitvi statusa grajenega javnega dobra na nepremičninah parcelni št. 718/5 in 718/6, obe k.o. 1792-Luče;
  8. Sklep o ukinitvi statusa grajenega javnega dobra na nepremičnini parcelna št. 2262/13, k.o. 1790-Slivnica;
  9. Sklep o ukinitvi statusa grajenega javnega dobra na nepremičnini parcelna št. 1370/2, k.o. 1783-Grosuplje – naselje;
  10. Sklep o ukinitvi statusa grajenega javnega dobra na nepremičninah parcelni št. 637/7 in 2027/3 ter delu nepremičnine parcelna št. 2024/9, vse k.o. 1785-Sela;
  11. Informacije, pobude in vprašanja svetnikov.

Sklep o soglasju k podpisu sporazuma o sodelovanju pri zagotavljanju izvajanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda na območju občine Velike Lašče:

Občinski svetnice in svetniki so sprejeli Sklep o soglasju k podpisu sporazuma o sodelovanju pri zagotavljanju izvajanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda na območju občine Velike Lašče.

Javno komunalno podjetje Grosuplje upravlja trenutno na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda s približno 200 km kanalizacijskih vodov, na katerih se nahaja kar nekaj kompleksnih objektov. Upravlja namreč s šestimi čistilnimi napravami, sedma se bo pričela graditi naslednje leto. Na področju te javne službe ima sicer približno 12.000 uporabnikov, z letošnjim letom pa so pričeli z izvajanjem te javne službe tudi na področju občine Velike Lašče in s tem pridobili še 4.500 novih uporabnikov. Prej je bilo izvajanje odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda na območju občine Velike Lašče, ki ni ustanoviteljica Javnega komunalnega podjetja Grosuplje, mogoče na podlagi razpisa in podelitve koncesije, z izgradnjo Regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana pa je bila evidentirana nova pravna praksa, na podlagi katere je potreben sporazum.

Sporazum je tako potreben zaradi zagotovitve zakonite rešitve izvajanja gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda na območju občine Velike Lašče, ki ni ustanoviteljica izvajalca te javne službe, Javnega komunalnega podjetja Grosuplje. Na tej podlagi bo morala slednja sprejeti še Odlok o izvajanju javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode oziroma ustrezen koncesijski akt, s katerim bo za izvajanje pravic in obveznosti v zvezi z izvajanjem gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode podelila neposredno koncesijo družbi Javno komunalno podjetje Grosuplje.

Sporazum predvideva tudi možnost pristopa novih občin, in sicer s sklenitvijo ločenega sporazuma med občinami pristopnicami in obstoječimi ustanoviteljicami Javnega komunalnega podjetja Grosuplje.

Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje«

Občinski svetnice in svetniki so sprejeli Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje«.

Župan dr. Peter Verlič je ob tej točki dnevnega reda pojasnil, da imamo sicer v naši občini več turističnih društev, ki si v okviru svojih zmožnosti prizadevajo spodbujati turizem v naši občini in za katera smo tudi veseli, da jih imamo. Vendar pa bo potrebno, če želimo izkoristiti potenciale, ki jih ima naša občina, k področju turizma pristopiti bolj profesionalno, bolj strokovno. Občina Grosuplje aktivno sodeluje v okviru Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, ki povezuje 26 občin Osrednjeslovenske regije, in je enega izmed evropskih projektov posebej namenila razvoju turizma v osrednji Sloveniji. Ključna točka, ki je ključna tudi za Slovenijo, je seveda Ljubljana. V Ljubljani se beleži velik porast turistov, kar je velik uspeh, vendar pa se tej turisti tam zadržijo le za kratek čas, želja pa je, da bi se tam zadržali vsaj dva do tri dni in tako obiskali turistično ponudbo tudi v njeni okolici.

Župan je še dejal, da bomo z ustanovitvijo zavoda zagotovo imeli boljše možnosti za pridobivanje evropskih sredstev, ki bodo na razpolago, turistična ponudba naše občine pa bo boljša in kvalitetnejša tako za naše ljudi kot tudi za vse tiste, ki bodo našo občino obiskali.

Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje« tako omogoča ustanovitev javnega zavoda za področje turizma in promocijo občine, kateri bo izvajal občinski program turizma, upravljal, urejal in vzdrževal turistične objekte v občini Grosuplje ter opravljal administrativna, strokovna, organizacijska, tehnična in druga dela s področja turizma in promocije na območju občine Grosuplje.

Kot je bilo že rečeno, se turizmu kot gospodarski dejavnosti v občini Grosuplje posveča premalo pozornosti. Potreben je bolj strateški pristop k vzpodbujanju domačega turizma, krepitvi gostinske ponudbe ter domače obrti in upravljanju s kulturno in naravno dediščino.

Občina Grosuplje ima kot občina z bogato kulturno in naravno dediščino veliko možnosti, da s strateško usmeritvijo v ohranjanje in trženje te dediščine, trajnostni razvoj turizma ter predvsem z vlaganjem v infrastrukturo in v integralne turistične proizvode, postane širše prepoznavna turistična destinacija v osrednji slovenski regiji. Na koncept turizma v občini Grosuplje je potrebno gledati celostno in pri tem z roko v roki vključiti zlasti področji kulture in rekreacije. V prihodnje se namreč pričakuje, da bosta turizem zdravja in dobrega počutja ter turizem povezan s kulturno in naravno dediščino, doživela največjo rast.

Naloga javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo „Turizem Grosuplje“ bo poleg skrbi za celovit razvoj turizma v občini, promocije in trženja obstoječih turističnih znamenitosti, oblikovanja in trženja lokalne turistične blagovne znamke, organizacije prireditev in sejmov, zagotavljanja usposobljenih turističnih vodnikov in spodbujanja izvirne gostinske ponudbe, usmerjena tudi v opravljanje nalog v zvezi z upravljanjem Krajinskega parka Radensko polje. Slednje je še posebej pomembno, saj bi z razvojem okoljevarstveno naravnanega turizma, seveda v dobrem sodelovanju z lokalnimi prebivalci in društvi, uspešno sledili nacionalnim trendom rasti t. i. ekoturizma, ki bo kot tak predstavljal pomembno novost tudi v domači turistični ponudbi.

Sklep o imenovanju predstavnika Občine Grosuplje v Svet javnega socialnovarstvenega zavoda »Dom starejših občanov Grosuplje«

Sedanjemu predstavniku Občine Grosuplje Marjanu Jakopinu 26. februarja 2017 poteče štiriletni mandat v Svetu Doma starejših občanov Grosuplje, zato je bilo v svet zavoda potrebno imenovati novega predstavnika lokalne skupnosti. Občinski svetnice in svetniki so za predstavnico Občine Grosuplje v Svetu Doma starejših občanov Grosuplje imenovali Marino Rački.

Sklep o imenovanju uredniškega odbora lokalnega časopisa Grosupeljski odmevi:

Občinski svet v skladu z 8. členom Odloka o ustanovitvi in izdajanju lokalnega časopisa Grosupeljski odmevi na predlog odgovornega urednika lokalnega časopisa Grosupeljski odmevi imenuje šestčlanski uredniški odbor, ki je vezan na mandat odgovornega urednika. Za člane uredniškega odbora lokalnega časopisa Grosupeljski odmevi kot posvetovalno telo odgovornega urednika so bili imenovani: Janez Pintar, Matjaž Trontelj, Marija Samec, Gregor Steklačič, Maja Zajc Kalar in Zlatko Jagodič.

Sklep o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Grosuplje:

Občinski svetnice in svetniki so sprejeli Sklep o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Grosuplje.

Na podlagi 10. člena Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča mora Občinski svet s sklepom določiti vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Predvideva se, da se mesečna rast inflacije v mesecu decembru ne bo spremenila, tako da je predvidena rast cen inflacije za leto 2016 1,01 %. Vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča se poveča skladno s predvideno rastjo cen inflacije v letu 2016.

Sklep o ukinitvi statusa grajenega javnega dobra na nepremičninah parcelni št. 718/5 in 718/6, obe k.o. 1792-Luče; Sklep o ukinitvi statusa grajenega javnega dobra na nepremičnini parcelna št. 2262/13, k.o. 1790-Slivnica; Sklep o ukinitvi statusa grajenega javnega dobra na nepremičnini parcelna št. 1370/2, k.o. 1783-Grosuplje – naselje; Sklep o ukinitvi statusa grajenega javnega dobra na nepremičninah parcelni št. 637/7 in 2027/3 ter delu nepremičnine parcelna št. 2024/9, vse k.o. 1785-Sela

Občinski svetnice in svetniki so zgoraj naštete sklepe sprejeli.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …