Domov / Lokalno / SLAVNOSTNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE GROSUPLJE

SLAVNOSTNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE GROSUPLJE

V sredo, 14. decembra 2016, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Grosuplje ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostno sejo sta naznanili slovenska himna, ki so jo zapele pevke Ženskega pevskega zbora Magdalena, in evropska himna, ki jo je zaigrala Klara Gruden, občinske svetnice in svetnike ter vse ostale prisotne v dvorani je nato nagovoril župan dr. Peter Verlič in jim iskreno čestital ob državnem prazniku dnevu samostojnosti in enotnosti.

»Občina Grosuplje vstopa v leto 2017 kot Občina s sprejeto vizijo, strategijo gospodarne, gostoljubne in globalne občine. Pravzaprav smo jo zdaj napisali, dali na papir, uresničevati pa smo jo pričeli že mnogo prej, pravzaprav prvi dan, ko je novo vodstvo prevzelo vajeti in odgovornost za razvoj te naše prelepe občine,« je dejal župan in nas spomnil na nekaj projektov, ki so naredili življenje v naši občini prijaznejše, lepše, tudi bolj varno, pa smo mogoče na njih že kar malo pozabili, saj smo se jih navadili.

Preden smo imeli krožišča, smo pogosto stali v kolonah. Kolone pred občinsko stavbo so segale vse do železniške postaje. Pri Fortuni se je bilo zares nevarno vključiti na avtocesto. Sodnik za prekrške pa se je vprašal, kaj se je zgodilo, ker je prej vsakodnevno počilo pri Kongu. Danes temu ni več tako. Prav tako imamo urejen javni prevoz, mestni avtobus, lokalne linije, brezplačni prevoz do zdravstvenega doma. Prav ta dan pa smo dobili gradbeno dovoljenje za izgradnjo nadvoza v Sončne dvore, ki bo rešil nevarno dostopnost do njih.

Ni dolgo nazaj, ko smo bili še brez prizidka pri zdravstvenem domu, danes pa se poleg zdravstvenega doma z novim prizidkom gradi še lekarna. Soočeni smo bili z več kot 400 odklonjenimi otroci, pa se je predšolsko varstvo uredilo. Šola v Šmarju – Sapu je dobila dodatne prostore in danes postaja samostojna šola.

Spomnil nas je tudi na našo obrambno silo, gasilke in gasilce. Njihovi domovi so lepo obnovljeni, zgrajen je sodoben gasilski center in lahko se ponašamo z eno najbolje opremljenih enot. Drugo leto se prične gradnja zadrževalnika Veliki potok in s tem tudi celovito protipoplavno urejanje naše občine. Največji projekt v naši občini pa nam je prinesel moderno čistilno napravo.

»To so stvari, ki postajajo samoumevne in prav je tako. Prav pa je tudi, da se spomnimo na njih. To so naši skupni uspehi, plod našega skupnega dela, sodelovanja in plod tudi vaših odločitev na občinskem svetu na podlagi naših predlogov,« je svetnicam in svetnikom dejal župan.

Ker obeležujemo državni praznik, se je ob tej priložnosti ozrl tudi na naše sodelovanje z Vlado Republike Slovenije, na sodelovanje občin z ministrstvi in izpostavil, da je preveč nepotrebne birokracije, da se zavlačujejo postopki, ki bi se lahko v korist razvoja občin mnogo hitreje odvijali. »Na kratko bi takole rekel. Se mi zdi, da smo isti ljudje enkrat občani, enkrat pa državljani. Kot občani hitro znamo potrkati na vrata občine, kot državljani ne moremo priti nikamor,« je še dejal župan.

Vendar pa moramo na prihodnost gledati optimistično, na preteklost pa tudi ponosno. »Prepričan sem, da vsega tega ne bi bilo, če ne bi bilo tiste volje po samostojnosti in tudi po enotnosti, ki se je takrat izkazala, zato da lahko tu danes vihrajo občinska, državna in evropska zastava, zato da lahko danes ponosno zapojemo slovensko himno, zaigramo evropsko himno, morda dobimo kdaj tudi občinsko,« je še dejal župan in vsem še enkrat zaželel ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti.

Na Slavnostni seji Občinskega sveta Občine Grosuplje ob dnevu samostojnosti in enotnosti so se nam pridružili tudi skavti in nam prinesli Luč miru iz Betlehema. »Skavti smo veseli, da že kar nekaj let prinašamo Luč miru iz Betlehema tudi med vas. Občina Grosuplje je ljudem prijazna občina in ena izmed vrednot, da je lahko prijazna, je tudi mir. Skavti zato vsako leto organiziramo akcijo in ponesemo Luč miru po vseh domovih, ljudi pa na ta način tudi spomnimo, da se vsako leto v teh prazničnih dneh spomnijo drug na drugega in si med drugim zaželijo tudi mir,« je povedal skavt Uroš Mehle ter ob tej priložnosti vsem zaželel lepe praznike in pa srečno ter uspehov polno leto 2017.

Poslanica letošnje Luči miru pa se glasi:

Tvoj dar me iz dneva v dan bodri,
me greje, v meni vedno bolj živi.
Z Božjo pomočjo gradiva mir,
ki bo presegel vsak prepir.

Okoli nas ljudje trpijo ob porazu,
živijo vsak v svojem mrazu.
Res ni potrebe, da jih zebe,
dajmo jim en košček sebe.

Video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …