Domov / Slovenija/Svet / JANUARJA NAJ BI SE POVIŠALE POKOJNINE

JANUARJA NAJ BI SE POVIŠALE POKOJNINE

S 1. januarjem se bodo za 1,15 odstotka uskladile pokojnine. To pomeni, da bo upokojenec s povprečno bruto pokojnino, ki za november znaša, 617,5 evra, dobil na račun 7,1 evra več.

Prejemnik najvišje izplačane pokojnine v novembru, ki je prejel 2.589,18 evra, bo na račun po 1. januarju prejel približno 29,7 evra. Upokojenec z najnižjo pokojnino oziroma nadomestila v višini 201,53 evra pa bo dobil le 2,3 evra več. Zavod za pokojninsko zavarovanje bo po uradni dolžnosti vse uživalce pokojnin in drugih prejemkov o uskladitvi obvestil januarja.

Se bodo pa julija, kot vse kaže, zvišale najnižje pokojnine. Spremembo bo občutilo približno 33.000 upokojencev.

Letni dodatki za upokojence, ki prejemajo manj kot 750 evrov, v naslednjem letu ostajajo enaki. V letu 2017 se bo tako kot običajno izplačal julija v štirih različnih zneskih.

Po novem pa se bo v cenzus, ki se upošteva pri dodelitvi letnega dodatka, upoštevala tudi pokojnina, ki jo posamezniki prejemajo iz tujine. Zavod bo takšne uživalce pozval, naj jim sporočijo višino tuje pokojnine. Četudi bi bili upravičeni do dodatka in zavodu ne bodo vrnili dokaza o višini tuje pokojnine do konca septembra, jim ga zavod v skladu z zakonom letu 2017 ne bo izplačal.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …