Domov / Slovenija/Svet / POOSTRENO BODO PREVERJALI POSTAVITEV SMETNJAKOV

POOSTRENO BODO PREVERJALI POSTAVITEV SMETNJAKOV

V času do decembra 2016 ponujamo možnost uporabnikom, da sami odpravijo nepravilnosti in odstranijo zabojnike za zbiranje odpadkov z javne površine,” je v občinskem glasilu posvaril ljubljanski mestni inšpektorat, ki napoveduje ostrejše nadzore “do ureditve stanja na terenu”.

V skladu z odlokom morajo biti vsi zabojniki – ekološki otoki so iz pravila izvzeti – uporabnikov, nameščeni na funkcionalnem zemljišču objekta. Zbiranje komunalnih odpadkov je potrebno urediti znotraj meja gradbene parcele oziroma na funkcionalnem zemljišču, ki bo omogočal organiziran odvoz odpadkov.

“Odpadek je vedno odgovornost povzročitelja (čigar obveznost je tudi, da odpadke odlaga v ustrezne posode, torej da jih ločuje) in za vse uporabnike Snaginih storitev velja, da morajo svoje posode postaviti na zasebno površino (zbirno mesto),” so jasni na inšpektoratu in občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti.

Na občini ob tem dodajajo, da nadzori nad postavitvijo smetnjakov niso nikakršna novost, saj omenjena določila veljajo že več let. Tudi mestni inšpektorat vseskozi opravlja nadzor. Lokacije pa izbirajo glede na prijave občanov, ugotovitve policije in Snage. Občasno se izvajajo tudi pregledi naključno izbranih lokacij.

S postavitvijo smetnjakov na zasebno površino pa naj bi preprečili tudi odlaganje odpadkov mimoidočih občanov in se uporabniki izognejo morebitnim kaznim v zvezi z nepravilnim odlaganjem odpadkov.

Lani je zaradi kršitev v povezavi z odpadki Inšpektorat MU MOL skupno uvedel 247 prekrškovnih postopkov. Najpogostejši razlog za izrek globe pa je onesnaženje okolice podzemnih zabojnikov.

Kazni za posameznike znašajo do 800 evrov, za pravne pa vse tja do 40.000 evrov.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …