Domov / Lokalno / ZAKAJ LETOS TAKŠNE JASLICE V STIČNI

ZAKAJ LETOS TAKŠNE JASLICE V STIČNI

Mogoče se je to vprašanje postavilo tudi vam, ki ste si jaslice že ogledali. Stiški jasličarji so sklenili, da se morajo vse častitljive obletnice, ki so jih praznovali v letu 2016 odražati tudi v letošnji postavitvi jaslic. Praznovali so 880 let samostana, 860 let od posvetitve stiške cerkve in 80 let odkar je bila stiška samostanska cerkev povzdignjena v papeško baziliko.

Te obletnice so bile izziv jasličarjem, da jih upodobijo v jaslicah. Cerkev, ki je največja zgradba jaslicah, je narejena v merilu 1:10. Za osnovo jim je služil poskus rekonstrukcije stiške bazilike iz romanske dobe (12. stol.), kakor ga je po večletnih raziskovanjih narisal profesor Mušič. Bila je nekoliko drugačna, kot je danes. Imela je masiven zvonik, vsaka ladja pa je bila pokrita s svojo streho. Vse to so jasličarji predstavili v modelu stiške bazilike.

Sveto družino so postavili v vrt, ki ga oklepa križni hodnik, ki je bil pred skoraj devetimi stoletji romanski. V cistercijanskih samostanih je običajno bil v vrtu v križnem hodniku vodnjak z živo vodo. Simbolično je to pomenilo: imeti v središču dogajanja Kristusa – živo vodo. Zato Sveta družina smiselno spada v vrt ob krakih križnega hodnika.

Zadaj za cerkvijo se pokaže hrib na katerem je postavljen grad Višnjegorskih grofov, kakor ga je dal narisati Janez Vajkard Valvazor leta 1679. Višnjegorski grofje so namreč zamenjali posestvo, na katerem je zrastel stiški samostan. Oziroma so dali kmetu Žitiču drugo posestvo, da je svojega odstopil belim menihom, da so na njem zgradili svoj samostan.

Da jaslice nosijo še bolj stiški pečat, so v križni hodnik in baziliko postavljeni še beli menihi.

Za baziliko lahko vidimo dva meniha, ki orjeta njivo. Znano je, da so prav stiški menihi prvi na slovenska tla prinesli železen plug in učili ljudi umnega kmetovanja.

Model stiške romanske cerkve je narejen iz stiropora in stirodura. Stene so prebeljene z beležem in pobarvane, da zgledajo naravno. Tudi višnjegorski grad in druge stavbe so narejene enako. Vse drugo pa je iz naravnih materialov: les, mah, pesek, trava.

Jaslice so obiskovalcem na voljo za ogled do praznika Jezusovega darovanja v templju, to je do 02. februarja 2017. Ogledati pa si jih je mogoče od 08. ure zjutraj do 19. ure zvečer.

Fotogalerija

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …