Domov / Lokalno / NAOKOLI PO OBČINI GROSUPLJE Z UPORABO JAVNEGA POTNIŠKEGA PROMETA

NAOKOLI PO OBČINI GROSUPLJE Z UPORABO JAVNEGA POTNIŠKEGA PROMETA

Občina Grosuplje z zasledovanjem svoje vizije 3G, ki izpostavlja Gospodarno, Gostoljubno in Globalno občino Grosuplje in tudi, kar bi tokrat še bolj izpostavili, »Grosuplje Goes Green«, spodbuja uporabo zelenega okolju prijaznega javnega potniškega prometa.

Prvi velik korak v tej smeri so naredili že v letu 2011, ko so v Grosuplje pripeljali mestno linijo Ljubljanskega potniškega prometa 3G. Poleg tega, da je omogočala enostavno prestopanje na ostale linije Ljubljanskega potniškega prometa, v roku 90 minut brez doplačila, so s krožno vožnjo po Grosupljem njeno dostopnost vsem meščanom Grosuplja tudi zelo približali.

V letu 2013 so z uvedbo linij 71, 72, 73, 74, 75 in 76, ki so Grosuplje povezale z okoliškimi kraji, vse do Spodnje Slivnice, Škocjana, Luč in do Police, naredili naslednji velik korak, ko so dostopnost javnega prevoza približali vsem občankam in občanom. Tudi te linije so del mreže linij Ljubljanskega potniškega prometa, za uporabo katerega potrebujemo enotno mestno kartico urbana. V kolikor se s katero izmed omenjenih linij pripeljemo do Grosuplja in tam prestopimo na linijo 3G ter se tako odpeljemo naprej v Ljubljano, je ta prestop z uporabo kartice urbana zelo enostaven, poleg tega pa ne prinaša dodatnih stroškov. Če bi se torej nekdo iz Ljubljane pripeljal do Grosuplja, bi cena vožnje znašala 2,50 evrov (tri območja), prav toliko pa bi bila tudi cena vožnje tistega, ki bi v Grosuplju prestopil (v roku 90 minut) na katero izmed zgoraj naštetih linij in se z njo popeljal do želenega kraja v občini.

Z integracijo javnega potniškega prometa bomo lahko z enotno kartico z avtobusa prestopali tudi na vlak ali obratno, kar je bilo s pričetkom študijskega leta 2016 / 2017 že omogočeno dijakom in študentom za uporabo mesečne vozovnice, sistem pa se bo v prihodnje seveda razširil tudi na vse ostale uporabnike javnega prevoza.

Omeniti pa velja tudi novo linijo 31, ta nas od septembra dalje od Avtobusne postaje Grosuplje pripelje do Zdravstvenega doma Grosuplje.

Namen uvedbe te linije je bil v prvi vrsti izboljšati dostopnost do Zdravstvenega doma Grosuplje, ki je na hribu, oz. do zdravstvene oskrbe vseh občank in občanov, med katerimi bi verjetno lahko izpostavili starejše. Uporaba te linije je brezplačna, vstopna postaja na avtobus pa je poleg Avtobusne postaje Grosuplje tudi postaja Adamičev spomenik. V kolikor smo od omenjenih dveh postajališč nekoliko bolj oddaljeni, pa se seveda do katerega izmed njiju lahko pripeljemo z vsemi že omenjenimi linijami in tam prestopimo na linijo 31, s katero se bomo nadalje pripeljali do zdravstvenega doma. Obe postajališči sta namreč vključeni v traso avtobusa 3G. Tiste odhode avtobusa 3G, ki so primerni za prestopanje na linijo 31 v Grosuplju, pa v voznem redu linije 3G posebej označuje črka P (prestop). Tako se lahko npr. potniki po grosupeljskem krogu (mimo Logota in Krpana) zapeljejo s 3G in nato prestopijo na Avtobusni postaji Grosuplje na linijo 31 proti zdravstvenem domu.

Vozni red linije 3G, ki označuje tudi možne prestope na linijo 31, je objavljen na spletni strani prevoznika www.lpp.si in na občinski spletni strani www.grosuplje.si pod zavihkom javni prevoz. Na Avtobusni postaji Grosuplje pa nam je omogočen prestop na linijo 31 tudi če prihajamo iz drugih krajev v naši občini in se do Grosuplja pripeljemo z linijami 71, 72, 73, 74, 75 ali 76.

Več informacij je dostopnih na spletni strani Ljubljanskega potniškega prometa in v Splošni brošuri o Ljubljanskem potniškem prometu.

S spodbujanjem javnega potniškega prometa zrejo v zeleno prihodnost občine Grosuplje.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …