Domov / Lokalno / V MERCATOR CENTRU GROSUPLJE ODPRLI NOV ZLATI KOTIČEK

V MERCATOR CENTRU GROSUPLJE ODPRLI NOV ZLATI KOTIČEK

V Mercator centru Grosuplje je svoja vrata odprl četrti Zlati kotiček v Sloveniji, namenjen druženju, izobraževanju in sodelovanju starejših.

Prostore, ki so jih poimenovali »Zlati kotički«, upravlja Zlata mreža in jih skupaj z lokalno skupnostjo, lokalnimi društvi upokojencev, prostovoljci in podporniki spreminja v prijetne in domače kotičke. Zlati kotički delujejo še v Mercatorjevih centrih v Kopru, Novi Gorici in Velenju, 23. februarja 2017 pa ga odpirajo tudi v Medvodah.

Celoten koncept Zlatih kotičkov temelji na prostovoljstvu, donatorstvu in humanitarnosti, zaradi česar so ti kotički za starejše tako živahni, saj se tam srečujejo ljudje, ki jih vodita srce in pozitiven pogled na življenje. Zlati kotiček v Grosupljem so opremili s pomočjo donatorjev in lokalne skupnosti, s čimer so ustvarili prijetno, toplo in domače vzdušje, prostovoljci iz društva upokojencev Grosuplje pa so pri opremi prostora sodelovali s svojimi slikami in risbami.

Zlati kotički so namenjeni organiziranemu druženju, kuharskim tečajem, gibalnicam, zmenkarijam, ustvarjalnim in medgeneracijskim delavnicam, tematskim predavanjem, predstavitvam in testiranju različnih izdelkov ter številnim drugim aktivnostim. Za vse, ki jih veseli brskanje po spletu ali se tega želijo naučiti, so na voljo računalniki, za branje pa so na voljo dnevni časopisi in izmenjevalnica knjig. Prostor je opremljen z oglasno desko za redno obveščanje o različnih dogodkih in aktivnostih ter za spremljanje pobud in želja uporabnikov Zlatega kotička. Aktivnosti sooblikujejo udeleženci sami, zato je vsak Zlati kotiček po vsebini dogajanj različen in odseva značilnosti okolja ter interese in naravo ljudi.

Uradna otvoritev Zlatega kotička v Grosupljem je minila v prijetnem vzdušju in optimističnem duhu, pritegnila pa je številne obiskovalce. Za pester kulturno-zabavni program so poskrbeli ženski pevski zbor Lastovke pod vodstvom Mojce Intihar, mlada pevska skupina Mlada zarja pod vodstvom Sabine Benedik ter pisatelj, predavatelj digitalne fotografije in recitator na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Grosupljem Franci Zorko, ki je predstavil poezijo domačinke iz Šmarja Sap Mirjane Šernjak.

Obiskovalce so pozdravili župan Mestne občine Grosuplje dr. Peter Verlič, predsednik Društva upokojencev Grosuplje Drago Andročec, predstavnik Mercatorja Miha Zajc in vodja projekta Zlata mreža Eva Jelnikar Mrak.

»Zelo sem vesel tega Zlatega kotička,« je dejal župan dr. Peter Verlič in vse zbrane lepo pozdravil tudi v imenu direktorja občinske uprave mag. Dušana Hočevarja. Občina Grosuplje je zadnjih nekaj let prejemnica več certifikatov, na kar smo zelo ponosni. Že več let zapored smo prejemniki certifikata Občina dobrega življenja, prejeli smo tudi certifikat Mladim prijazna občina, smo pa tudi del slovenske mreže mest in občin, ki so prijazna starejšim.

»Ocenjevalci so prepoznali, da se zelo trudimo, da bi bilo življenje res lepše in boljše. Predvsem so opazili nov moderen prizidek k zdravstvenemu domu, opazili so tudi gradnjo nove lekarne in minibus, ki brezplačno pripelje do zdravstvenega doma. Opazili so tudi, da v Domu starejših občanov Grosuplje že kar nekaj časa uspešno deluje Center aktivnosti Grosuplje, v prvi vrsti namenjen starejšim, od danes naprej, že čez nekaj trenutkov, pa bo z delovanjem pričel tudi ta Zlati kotiček,« je povedal župan in se zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k projektu Zlatega kotička, občina pa ga bo seveda po svojih najboljših močeh podpirala. »Kajti tisto, kar je dobro za zlato generacijo naših občank in občanov, je dobro za vse generacije,« je še dejal.

Predsednik Društva upokojencev Grosuplje Drago Andročec pa je dejal, da si želi, da bi v Zlatem kotičku preživeli kar čim več časa, se družili in seveda bili dobre volje. »Vabljeni prav vsi, da ko boste videli, da se tukaj kaj dogaja, da se tukaj kaj ustvarja, da se nam pridružite, da pridete pogledat. Lahko pripeljete svoje vnuke, ali pa mamice in očiji svoje otroke. Bodimo prijatelji, pomagajmo drug drugemu, da bo naše življenje res lepo,« je dejal.

Predstavnik Mercatorja Miha Zajc pa je povedal, da to kar delajo, delajo iz srca. In ker razumejo potrebe družbe, okolice. Odprtje Zlatega kotička je pomemben dogodek tudi z vidika druženja. »Zlata mreža ni projekt za neko skupino, je projekt za druženje, druženje generacij, spoznavanje razlik ter obujanje in prenašanje neke tradicije,« je dejal.

»Kot boste kmalu videli, se je v Zlatem kotičku že marsikaj dogajalo. Razstavljenih je veliko ročnih del in čudovitih slik, čakajo nas mamljive dobrote, tako da Zlati kotiček že živi, samo še mi manjkamo,« je pred odprtjem Zlatega kotička povedala vodja projekta Zlata mreža Eva Jelnikar Mrak ter vse zbrane povabila, da po odprtju ta Zlati kotiček kar čim večkrat obiščejo in tam tudi soustvarjajo.

Skupna želja vseh govorcev je bila, da bi tudi v Zlatem kotičku v Grosupljem ustvarili prijetno, toplo in domačno okolje za seniorje, ki bo služilo zbliževanju lokalne skupnosti, krepilo medsebojno sodelovanje, omogočalo druženje, sprostitev in zabavo ter spodbujalo izobraževanje zlate generacije.

Video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …