Domov / Lokalno / NOV DEFIBRILATOR V PONIKVAH

NOV DEFIBRILATOR V PONIKVAH

V PGD Ponikve so se v iztekajočem se letu 2016 odločili za nakup avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Zaradi relativno velike oddaljenosti in odzivnega časa ekip nujne medicinske pomoči predstavlja omenjena naprava velik prispevek in dodaten varnostni ukrep tako za vaščane Ponikev kot tudi za druge ljudi.

Prva pomoč, zgodnja prepoznava nenadnega srčnega zastoja, temeljni postopki oživljanja in uporaba avtomatskega defibrilatorja so ključnega pomena za preživetje bolnikov. Zaradi akutnih koronarnih dogodkov v Sloveniji letno umre približno 4000 ljudi.

Akutni koronarni sindrom (AKS) predstavlja enega najpomembnejših in pogostih zdravstvenih težav v svetu ter glavni vzrok umiranja bolnikov s koronarno boleznijo. AKS je posledica pomembne delne ali popolne zapore koronarnih arterij, najpogosteje zaradi nastanka krvnega strdka.

S prenehanjem delovanja srca se vsem organom telesa popolnoma preneha dostava kisika. Za pomanjkanje kisika so najobčutljivejši možgani, ki lahko že v nekaj minutah utrpijo nepopravljive poškodbe. Tudi če reševalcem kasneje uspe povrniti življenjske funkcije, ostanejo v delovanju možganov hude okvare. Te lahko pomenijo trajno invalidnost, v najslabšem primeru pa se bolniki niti ne zbudijo iz nezavesti. Pomembno je hitro prepoznavanje znakov AKS-ja in čim hitrejše ukrepanje, tako s strani bolnika, njegovih svojcev kot zdravstvenega osebja, saj sta od tega odvisna bolnikovo preživetje in nadaljnja kakovost njegovega življenja. Uspešno preživetje največjega števila bolnikov dosežemo s pravim vrstnim redom ukrepov in postopkov, ki jih imenujemo veriga preživetja. Veriga je sestavljena iz štirih členov in sicer: Zgodnja prepoznava znakov in klic na pomoč, takojšnje izvajanje temeljnih postopkov oživljanja (TPO), da pridobimo čas, zgodnja defibrilacija je edini člen, ki lahko vzpostavi ponovno delovanje srca in prihod NMP – oživljanje na višji ravni.

Dobavitelj defibrilatorja, podjetje AMS Meding d. o. o., je napravo predal v uporabo 16. 01. 2017.

Nameščena je na zunanji strani gasilskega doma med garažnimi vhodi na dostopni višini. Naprava tipa ZOOL AED PLUS je preprosta za uporabo in kot edina na trgu omogoča kontrolo pravilne masaže srca (globina in frekvenca vtisov) ter vodi uporabnika skozi vse faze oživljanja. Omarica, v kateri je naprava, je ogrevana ter povezana z alarmom. V sodelovanju z dobaviteljem bosta 11. marca 2017 ob 17.00 uri organizirani tudi predstavitev in uporaba naprave, ki jo bodo lahko uporabljali tudi udeleženci delavnice. Gasilci PGD Ponikve si želijo, da bi se dogodka udeležilo čim večje število vaščanov iz Ponikev in Vodic, naknadno pa bodo v vsako hišo razposlana tudi vabila.

Defibrilator so kupili s pomočjo zbranih sredstev (raznos koledarjev, donacije in lastna sredstva). Za to se vsem skupaj zahvaljujemo.

Naprava bo služila svojemu namenu, če jo boste pravilno uporabili in predvsem, če si jo boste upali uporabiti takrat, ko bo to potrebno, to pa se da doseči samo s povezovalnim izobraževanjem v svojih vrstah in s čim večjo udeležbo ter s sodelovanjem krajanov.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …