Domov / Lokalno / 2. DRŽAVNA RAZSTAVA IN OCENJEVANJE ŠUNKE V TESTU

2. DRŽAVNA RAZSTAVA IN OCENJEVANJE ŠUNKE V TESTU

V soboto, 11. marca 2017, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala 2. Državna razstava in ocenjevanje šunke v testu. Šunka v testu je klasična velikonočna jed, brez katere preprosto ni bilo velikonočnih praznikov. Pripravlja se jo na več načinov, iz različnih vrst moke in dodatkov. Različno pripravljene šunke v testu so bile obiskovalcem na ogled ves dopoldan, popoldne pa se je odvil tudi kratek kulturni program s slovesno podelitvijo priznanj za najbolje pripravljene šunke v testu.

Vse tekmovalke in tekmovalce ter ostale obiskovalce prireditve je lepo pozdravila predsednica Društva podeželskih žena Sončnica Tatjana Novljan. »Vesele in zadovoljne smo, da je prireditev lepo uspela. Izdelki so zelo lepi in ob koncu jih boste lahko tudi poskusili,« je dejala. Želela pa bi si, da bi se naslednje leto opogumilo še več tekmovalcev, ki bi se preizkusili v pripravi šunke v testu, tudi če niso člani Zveze kmetic Slovenije.

Lepe in čudovite izdelke, ki smo si jih lahko ogledali na razstavi, je pohvalila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. Vsem tekmovalcem se je lepo zahvalila za trud in sodelovanje ter dejala, da se na ta način ohranja tudi naša kulturna dediščina.

»Občina Grosuplje je občina dobrega življenja, se pravi, da tudi jemo dobro,« pa je nekoliko v šali dejal direktor občinske uprave Občine Grosuplje mag. Dušan Hočevar. Povedal je, da je občina Grosuplje že več let prejemnica certifikata Zlati kamen, ki izdvaja občine, ki ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja. Letos pa so bili uvrščeni celo med 11 najbolj prodornih občin Slovenije, kar je veliko priznanje tako za delo nas na občinski upravi, kot tudi vseh, ki soustvarjajo življenje v občini in tako prispevajo svoj košček k mozaiku tega uspeha.

Članicam Društva podeželskih žena Sončnica je čestital, da so pripravile že drugo takšno tekmovanje in razstavo, ter jim zaželel čim več uspešnih razstav tudi prihodnja leta, da bo šla tradicija priprave šunke v testu naprej.

Na 2. državnem ocenjevanju šunke v testu je sodelovalo 27 udeležencev, in sicer 26 tekmovalk in 1 tekmovalec. Najboljši so ob koncu prireditve prejeli tudi bronasta, srebrna in zlata priznanja.

Mihaelovi tamburaši iz Kulturnega društva sv. Mihaela Grosuplje in Ljudski pevci Zarja iz Kulturnega društva France Prešeren Račna so na prireditvi zaigrali in zapeli slovensko pesem, etnolog dr. Boris Kuhar pa je spregovoril o pomladi, gregorjevem, pa seveda o veliki noči.

Foto in video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …