Domov / Lokalno / IVANJŠČICE OPRAVILE VEČ KOT 3500 PROSTOVOLJNIH UR

IVANJŠČICE OPRAVILE VEČ KOT 3500 PROSTOVOLJNIH UR

V minulem tednu je v prostorih gostišča Štorovje na Selu pri Radohovi vasi potekal redni letni občni zbor Društva podeželjskih žena Ivanjščice. Povabilu se je z veseljem odzval podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole.

Na rednem letnem občnem zboru so bila predstavljena poročila in realizacija dela v lanskem letu ter potrjen program dela za leto 2017.

Po besedah predsednice Ivanjščic Marije Erjavec, je bilo preteklo leto na vseh področjih društva zelo aktivno in še kako uspešno, saj so v letu 2016 obeležile svojo 20-letnico delovanja društva. Redno so se udeleževale državnih tekmovanj in ocenjevanj domačih dobrot. Na tekmovanjih so prejele 33 zlatih, 14 srebrnih in 8 bronastih priznanj za svoje izdelke. Opravile pa so kar 3582 prostovoljnih ur.

V letošnjem letu bodo nadaljevale z aktivnostmi kot so udeležba na državnih ocenjevanjih, udeležile se bodo pomladanskega sejma v pobrateni občini Hirschaid, organizirale tradicionalni praznik krompirja in ocenjevanje marmelade ter se odpravile na dve strokovni ekskurziji in krajši izlet.

Zbrane je v imenu župana nagovoril podžupan Tomaž Smole, ki se je članicam društva zahvalil za vse kar so postorile za svoje družine in tudi širše. »Že od nekdaj je bilo tako, da ste ženske pokonci držale marsikateri vogal pri hiši in še danes je tako. Pravijo, da mož naredi hišo, žena ustvari dom. To še vedno drži. Danes je vloga ženske v družbi še večja. Poleg tradicionalne delitve dela, danes ženske hodijo v službo, opravljajo marsikatero odgovorno delo, pa še vedno skrbijo za družino in dom. Seveda je prav, da se na tem mestu zahvalimo, posebej vam, ki poleg tega, da skrbite za dom in družino, najdete čas, da se posvečate še drugim stvarem, ohranjate neko kulturno izročilo na takšen in drugačen način, skozi druženje, skozi ohranjanje tradicionalnih jedi, običajev in podobno Na koncu jim je v imenu župana in svojem imenu zaželel še vse najboljše od dnevu žena.

Po uradnem delu se je Ivanjščicam pridružila gospa Jožica Bajc Pirc, ki je za članice pripravila predavanje o pravilnem nabiranju, sušenju – shranjevanju in uporabi zdravilnih zelišč. Za popestritev občnega zbora pa so pripravile krajšo igro primerjave med gospodinjo in poslovno žensko. Slednjo vlogo je odigrala kar predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule.

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …