Domov / Lokalno / JURE RUS POSTAL EVROPSKI PRVAK V DVIGOVANJU UTEŽI

JURE RUS POSTAL EVROPSKI PRVAK V DVIGOVANJU UTEŽI

Od 12. do 19. marca 2017 je v Thistedu na Danskem potekalo evropsko prvenstvo v klasičnem powerliftingu za člane, kadete in mladince, katerega se je udeležilo 476 tekmovalk in tekmovalcev iz 32 evropskih držav. Slovenska izbrana vrsta je na tekmovanju imela 12 predstavnikov, eden izmed njih je bil tudi občan Ivančne Gorice Jure Rus iz Šentvida pri Stični, ki se je potegoval v kategoriji do 83 kg.

Powerlifting oziroma triatlon moči je šport, ki združuje nekatere najosnovnejše funkcije človeškega telesa.

Gre za tekmovanje v maksimalni moči pri treh osnovnih vajah z utežmi: v počepu, potisku s prsi in mrtvem dvigu. Osnovna pravila triatlona moči so preprosta. Cilj tekmovalca je čim težji maksimalen dvig v vsaki disciplini, zmagovalec pa je tisti, ki doseže največjo vsoto 3 dvigov. Vsak tekmovalec ima v posamezni disciplini na voljo 3 poskuse, pri katerih pa želeno težo lahko le povečuje, podobno kot pri skoku v višino ali pri olimpijskem dvigovanju uteži. Bistvo vseh 3 dvigov je, da so izvedeni v enem samem, tekočem gibu, izvajajo pa se s standardno olimpijsko palico in utežnimi koluti.

25-letni Šentvidčan je v članski kategoriji do 83 kg, dvakrat podrl evropski rekord v počepu z 271,5 kg in 275,5 kg in si s tem prislužil zlato medaljo v počepu.

V vaji potisk s prsi mu je uspelo potisniti 160 kg, v vaji mrtvi dvig pa kar 315 kg. Skupna vsota treh dvigov je na koncu dosegla številko 750,5 kg, kar mu je prineslo naslov EVROPSKEGA PRVAKA v kategoriji do 83 kilogramov. Jure je postal tudi prvi Slovenec, ki mu je uspelo preseči mejo 500 Wilks točk.

Juretu Rusu za naziv evropskega prvaka iskreno čestita župan Dušan Strnad s sodelavci.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …